Kuličky jsou nejstarší hra na světě. V 16. století se hrály i na Havlíčkobrodsku, dokazují to nálezy

17. duben 2015

Spíš kratochvíle než sport je hra, které se říká kuličky. Ty byly nalezeny už v archeologických nálezech ve starém Egyptě. „Ať už v pyramidách nebo na pohřebištích, stejně tak i v době starého Říma. Odborníci tvrdí, že Marcus Aurelius a Ceasar hráli kuličky,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni pořadatel turnaje s nejdelší tradicí Štěpán Podešt z Havlíčkova Brodu.

V Německu byla tato hra tak velmi oblíbena, že okolo roku 1500 musela v Norimberku městská rada přijmout opatření, že kuličky povoluje hrát pouze za branami města. „Důlky se hloubily všude po cestách, aby chodci nepřicházeli o nohy.“

Kuličky byly nalezeny i ve vykopávkách ze 16.století v Havlíčkově Brodě

Velmi populární byla tato hra v alžbětinské době, za života Williama Shakespeara, v jedné hře se o ní dokonce zmiňuje. Zaujala i mnoho jiných umělců. Peter Brueghel namaloval obraz znázorňující hru v kuličky v roce 1560. První kniha o kuličkách vyšla roku 1815 v Anglii. Píše se v ní také o tom, že kuličky byly vyráběny i v Číně.

Štěpán Podešt s moderátorkou Tamarou Peckovou

Nemusíme chodit ale do Anglie a Německa. „Ve vykopávkách v Havlíčkově Brodě či v Přibyslavi ze 16., 17.století byly nalezeny hliněné kuličky, které se teď nyní nacházejí ve fondu havlíčkobrodského muzea. Vypadaly stejně jako dnešní hliněné, ale nebyly glazované,“ vypráví Štěpán Podešt.

Kuličky si můžete vyrobit i dnes. Stačí hlína a větší síto

Výroba kuliček v 17.století byla taková, že se hlína nasypala na síto a jím se prudce otáčelo doprava doleva, až se kuličky vytvořili. „Hlína se nabalovala na sebe a vznikaly kuličky,“ vysvětluje Štěpán Podešt.

Existuje mnoho pravidel téhle hry. Například v encyklopedii Tisíc her, kterou napsal Robert Bakalář, je popsáno 34 kuličkových her. Některé jsou házecí, některé cvrnkací, některé trénují postřeh. Známy jsou ale i hry, které tříbí logické a strategické myšlení.

Indiáni házeli mezi zapíchnuté klacky

„Indiáni měli zajímavou hru. Třicet centimetrů od důlku měli zaraženy do země dva klacky, řekněme takové brány. Hráli s deseti kuličkami, házeli skrz tyhle brány, když se mezi klacky trefili, o kuličku nepřišli. Když kulička dopadla až do důlku, její majitel se dělil o výhru. Kdo měl nejvíc kuliček v důlku, bral nejvíc. Kulička, která neprošla bránou, propadla do té společné výhry,“ vysvětluje jedny z mnoha pravidel téhle hry Štěpán Podešt.

Štěpán Podešt založil 1.duna v roce 1991 se svými kamarády kuličkový turnaj O putovního debila. Hrají za každého počasí, zažili déšť, slunce, hráli i na sněhu. Havlíčkobrodská kuličkiáda byla zanesena do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov jako Kuličkový turnaj s nejdelší tradicí hraný na přírodním povrchu.

Legendární putovní "Debil", cena v nejstarším kuličkovém turnaji v Havlíčkově Brodě
autor: Tamara Pecková
Spustit audio