Léto tráví horolezec Radek Jaroš na kole. Po etapách Tour de France a chystá se na Crocodile trophy

8. srpen 2017

Místo horolezecké výbavy a těžkého batohu na zádech má Radek Jaroš letos po ruce spíše kolo. Na konci července se vrátil s cesty po stopách Tour de France, kde měl mimo jiné v plánu zajet i jednu z nejtěžších horských etap Alpe d’Huez. Nakonec na ni ale nedošlo: „Měli jsme dva dny tak deštivé počasí, že se jet nedala. Já už jsem to ale už jel dvakrát, takže mě to nemrzí, mám to odškrtnuté,“ směje se Radek Jaroš.

Přesto byla cesta náročná, každý den ujel devadesát až sto třicet kilometrů s tisícovým převýšením: „Jeli jsme třeba 25 km dolů pak půl kilometru po rovince, pak přišlo 35 km stoupání, zase sjezd dolů a dalších 20 stoupání a to byl konec etapy,“ popisuje Radek se smíchem.

Kolo na něj čekalo i po návratu domů, kdy se pustil do Cyklo Handy maratonu. Jede se 2222 kilometrů přes celé Česko s odbočkou do Drážďan v průběhu 111 hodin. „Náš tým měl ale hned na začátku bouračku, zdrželi jsme se, byli jsme penalizovaní, takže jsme věděli, že pojedeme spíš o účast, ale nakonec jsme dojeli předposlední,“ vypráví Radek, který při závodě ještě stíhal přednášku na Lipně a kvůli tomu i další stovky kilometrů za volantem.

Zdolává Korunu světa

Když se před třemi lety vrátil Radek Jaroš z úspěšné expedice na K2, poslední osmitisícovky, na kterou v Himálajích vylezl bez kyslíkového přístroje, zažil na letišti královské přivítání. „Obvykle mě nečekal skoro nikdo, ale tentokrát snad tři stovky lidí i s tříhodinovým zpožděním,“ říká nadšeně. O poslední vrchol K2 se snažil pět let, při předposledním pokusu se zranil, a tak si ji na radu kamaráda nadělil až k padesátinám.

Po dosažení Koruny Himálaje, při sezení ve stanu s ostatními včetně filmařů, kteří o Radkovi točili dokument Cesta vzhůru nebo moderátorky Lucie Výborné, padla otázka po dalších metách. „Koruna světa, což jsou vrcholy všech kontinentů, není tak lezecky obtížná, takže někteří rejpalové se ptají, jestli vůbec umím lézt, ale já jim jejich teorie nehodlám vyvracet,“ komentuje Radek svůj další cíl. Právě proto si ke každé expedici koruny světa přidává vždycky něco navíc. Korunu Himálaje má totiž jen asi 15 lidí, ale korunu světa mají desítky, možná stovky lidí, proto Radek říká: „Nejsem žádný hrdina, ta přidaná hodnota ke každé výpravě je nejen pro mě, ale i pro ten příběh.“

Z Koruny světa zvládl už všechny nejvyšší vrcholy severní polokoule. Mount Everest vylezl už dávno. Loni po cestě na aljašský vrchol severní Ameriky Denali zůstal ještě měsíc jako průvodce túr za medvědy nebo cest na mořském kajaku. Další expedice byla na kole. „Dojeli jsme z Nového Města na kole až k Černému moři, potom jsme se plavili trajektem a pak dál do Gruzie až pod ten Kavkaz, kde jsem vylezl na Elbrus,“ vypráví, ale dodává, že pro jistotu vylezl i na Mont Blanc.

Z tepla pojede do zimy

Už za týden zamíří do Austrálie. „To je vlastně ten nejteplejší kontinent a v prosinci zase naopak pojedu na ten nejstudenější, do Antarktidy. Austrálie vypadá na mapě malá, ale je to obrovská země, vždyť jenom tam jsou tři časová pásma. Po příletu mám v Sydney dvě přednášky pro krajany a jednu v hlavním městě Austrálie Canbeře a potom se vydám na Mt. Kosciuzsko, která je vysoká 2228 metrů. Žádná hora by se neměla podceňovat, ale tahle bude něco jako Sněžka,“ zamýšlí se Radek. Proto k výstupu opět přidal něco navíc.

Slavný závod Crocodile Trophy je extrémní závod na horských kolech přes celou Austrálii. „Říkal jsem si, že to bude 680 km v džungli a poušti, ale pak jsem si uvědomil, že tam mají míle, takže to bude mnohem víc, něco přes tisíc kilometrů. Závod se jezdí po těžkých single trecích,“ hodnotí Radek Jaroš svůj nejbližší cíl, ale zůstává optimistou: „Máme vynikající vysočinský tým, budou tam kluci z Nového Města včetně mého spolužáka Jardy Slezáka a jeho syna. On i Michal Kafka mají cíl ten závod vyhrát.“

Závod můžete sledovat i na stránkách radekjaros.cz

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.