Mámo, mám nápad! Když to Ivo Kaštan řekne, může vzniknout cokoli. Třeba rychlý elektrický vozík

7. prosinec 2017

Mámo, mám nápad. Takhle to začíná, když se Ivo Kaštan rozhodne zrealizovat některou ze svých myšlenek. Máma je jeho paní Vierka Kaštanová. Stejné to bylo s chemickým odstraňovačem na přilepené žvýkačky a také u elektrické tříkolky pro nepohyblivé lidi. S tímto nápadem se Kaštanovi probojovali do celorepublikového finále soutěže Firma roku 2017 v kategorii Startup. Proč vyrábí vozíky, které dokáží jet průměrnou rychlostí 52 kilometrů v hodině, vyprávěli v Dobrém dopoledni.

„V naší společnosti je to tak, že pokud jste senior a nechodí vám to, řeknou vám: kupte si elektrický vozík a rychlostí šest kilometrů v hodině si jeďte pro noviny. Můžete být aktivní a mladý, zlámete se na motorce, v autě, nebo vám amputují nohu třeba kvůli cukrovce, dostanete elektrický vozík s joystickem a rychlostí chůze se můžete posouvat někam. Já jsem si říkal, proč by elektrický vozík nemohl být zábavný, rychlý a proč by nemohl dojet daleko,“ vyprávěl Ivo Kaštan.

Elektrický vozík dokáže jet průměrnou rychlostí 52 kilometrů v hodině

A taky přiznal, že při pohledu do svého občanského průkazu si moc dobře uvědomuje, že na motorce nebude moci jezdit pořád. „Náš vozík atakuje dojezdovou vzdálenost sto kilometrů při délce dobíjení dobrého oběda, asi hodinu a půl. Co se týká rychlosti, tak legálně můžeme jet pětadvacet kilometrů v hodině po silnici, offroad to omezené není.

Jejich elektrická tříkolka ustanovila rekord Masarykova okruhu na invalidním vozíku. Ten běžný pět a půl kilometru zvládne asi za hodinu. „My jsme ho jeli za šest minut a sedm vteřin, průměrnou rychlostí 52 kilometrů v hodin zcela bez problémů. My lidem vracíme svobodu. Máme zákazníky, kteří díky vozíku mohou lanařit rodinu, aby s nimi vyrazili na kolo. To na normálním elektrickém vozíku není možné. Dřív s nimi rodiny byly solidárně doma a teď se mohou vypravit na stokilometrový cyklovýlet,“ vypráví Ivo Kaštan.

Technické výkresy na zadní straně kalendářů se spoře oděnými ženami

Ivo i Vierka Kaštanovi jsou motorkoví nadšenci, oba mnohokrát absolvovali dakarskou rallye, také ve Velkém Meziříčí prodávají, upravují a sestavují motorky na míru a právě proto dostávají každý rok mnoho kalendářů se spoře oděnými dívkami. „Na jejich zadní stranu Ivoš své nápady a technická řešení kreslí. Technický výkres přinese do výroby a technici jsou strašně rádi, že jim tam Ivoš výkresy nosí, že si je vylepí na ty stěny a mohou se na ty nahotinky dívat,“ směje se Vierka Kaštanová.

„Několik technických řešení jsem vyřešil ve snu. Jdete spát, v palici vám to šrotuje a ráno se probudíte a bingo, je to tam. Jsem opravdu hodně vytrvalej. Čím víc něco nefunguje, tím víc mě to baví. Rozhodně to nenechám v koutě. Je to technická výzva, proto to dělám, ty malé motorky, i ty vozíky, mě to baví po technické stránce. Když se vám to podaří, užijete si jízdu a sám člověk se pochválí: jsem dobrej, to se mi něco povedlo, to jsem skvěle vyřešil,“ doplňuje slova své paní Vierky Ivo Kaštan.

S Ivošem žádný problém neexistuje

„Za celý život jsem Ivoše neviděla zlobit se nebo vztekat, to já jsem vzteklina. Když se něco nedaří, vybíjím se na ostatních, neprávem a pak se musím omlouvat. On je kliďas, někdy mě dohání k šílenství. Vždycky se děsím okamžiku, kdy řekne: mámo, mám nápad. Ale právě za to si ho cením, vždycky problém vyřeší, já jsem na něj pak strašně hrdá, protože v podstatě s ním žádný problém ani neexistuje, “ usmívá se Vierka Kaštanová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.