Mezi prvními absolventy novoměstské reálky byl básník Petr Křička

15. září 2014

Tři absolventi novoměstského Gymnázia Vincence Makovského se sešli v Dobrém dopoledni. Paní profesorka Jana Černá, zástupce ředitele školy Miloš Okurka a také moderátorka Dobrého dopoledne Tamara Pecková.

„Všichni mí studenti byli pilní, snaživí a hlavně mám radost, že se uplatňujete v běžném životě,“ pochválila absolventka z roku 1959 Jana Černá Tamaru Peckovou, absolventku z roku 1992 a také Miloše Okurku, absolventa z roku 1998.

O střední škole v Novém Městě na Moravě se hovořilo už v roce 1871. „Učitelé z vesnických malotřídek a také faráři z okolních vesniček vznášeli požadavky. Říkali, že na Vysočině je tolik chytrých dětí, které nemají šanci studovat. Nejbližší střední škola byla až v Německém Brodě. To si chudé rodiny nemohly dovolit.“

Český jazyk prošel až v roce 1894

Navíc byly děti doma potřebné jako pracovní síla. „V roce 1873 odešla do Brna na Zemský školní úřad žádost o zřízení reálného gymnázia s vyučovacím jazykem českým,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni Jana Černá.

V celé oblasti západní Moravy nebyla žádná střední škola. „Úřady nechtěly povolit školu s češtinou. Zamítlo se to, novoměstští se nedali a až na potřetí, počátkem 90.let, dorazila ze Zemského školního úřadu zpráva, že Nové Město má povoleno zřídit zemskou reálku s vyučovacím jazykem českým. Ústupek byl, že to nebylo reálné gymnázium, ale reálka. Český jazyk zůstal. A to bylo celou dobu. Jenom těsně před koncem 2.světové války byl na krátkou dobu odvolán český ředitel.“

Naši profesoři nám byli morálním vzorem

Paní Jana Černá maturovala v roce 1959. „Bylo nám 17 let, byly jsme dívčí třída. Padesátá léta nebyla léta příznivá. Prožívaly jsme lásky, taneční, zábavy. Měly jsme vynikající pedagogy. Při častých změnách osnov se nás snažili naučit co nejvíc se dalo. Abychom toho co nejvíc získaly. Byli nám i morálními vzory,“ vzpomíná Jana Černá na svá studentská léta.

Se svojí troškou přispěl i současný zástupce ředitele Miloš Okurka. „Paní profesorka mě měla na zeměpis, určitě si užila. Vzpomínám na září, kdy jsem nastupoval do prvního ročníku. To bylo v roce 1994, na sté výročí. Celé září jsme nacvičovali, zkoušeli a pak na nás kantoři nastoupili, že to musíme dohnat a to byl docela mazec.“

První absolventky školy se se svými spolužáky poznaly až na školních srazech

„Děvčata byla ke studiu do školy přijímána jako takzvané privatistky. To znamenalo, že směly chodit do školy, ale nesměly se stýkat s chlapci. Po vstupu do školy se musely uchýlit do šatny, kde počkaly do zvonění. Po zvonění se přiblížily ke třídě, počkaly na profesora, s kterým vstoupily do třídy, směly se zúčastnit vyučování a po zvonění zase odešly do šatny.“

120. výročí se bude v Novém Městě slavit už v sobotu

Zkoušeny byly jednou za čtvrt až půl roku. Paní Kopáčková při 90. výročí založení novoměstské reálky také vzpomínala na to, že se se svými spolužáky seznámila pořádně až po studiu na různých absolventských srazech a sjezdech.

Hlavní část oslav 120. výročí zřízení „Novoměstské reálky“, která se stala první střední školou v západní části Moravy s českým vyučovacím jazykem, proběhnou ve škole v sobotu 20.září. Program najdete na internetových stránkách.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio