Mezinárodní česko-finská sportovní škola je jen střípek systému výchovy mládeže na Vysočině

29. červen 2017

V roce 2011 se v Jihlavě poprvé konala Mezinárodní česko-finská sportovní škola. Tehdy se jí jako třináctiletý účastnil David Čermák z jihlavské Dukly. Svými schopnostmi si o šest let později řekl o místo na soupisce mužského A týmu a pomohl HC Dukla při bojích o extraligu. U vzniku úspěšného sportovního programu pro talentované hokejisty byl jednatel Dukly Bedřich Ščerban. Oba dva byli hosty Dobrého dopoledne Tamary Peckové.

Nápad na hokejový týdenní kemp vznikl vlastně úplně náhodou. „Když tady byl na návštěvě bývalý finský rozhodčí, který je v dnešní době funkcionář na finské straně. Diskutovali jsme o situaci v českém a finském hokeji. Zjistili jsme, že nás trápí stejné věci. I jim odcházelo mnoho talentovaných hráčů v juniorském věku do Ameriky, protože měli představu, že se to v Americe dělá lépe. Ale to není pravda, tréninkové metodiky jsou lepší v Evropě,“ líčí začátky úspěšného projektu Bedřich Ščerban.

Jeho slova potvrzují i čísla. „Při letošním draftu byli v top desítce tři švédští hokejisté a to jich je jenom deset milionů a pak spočítáme Ameriku a Kanadu, ta čísla jednoznačně hovoří ve prospěch Evropy.“

Nejlepší byly zápasy a postupem času taky společné večery

Jak ale spojit finský a český hokej? „Nejdřív jsme mysleli, že bychom si mohli předávat metodické materiály a zkušenosti. Řekli jsme si, že by nejlepší formou bylo soustředění, jeden rok bychom pořádali my a Finové by sem poslali na stáž trenéry a druhý rok by na starost měla finská strana a my bychom do Finska poslali naše trenéry,“ vysvětluje Bedřich Ščerban.

A jak Mezinárodní česko-finská sportovní škola funguje v praxi? „Ráno byl trénink a odpoledne se hrály zápasy. Týmy byly namíchané půl na půl. Takže bylo důležité mluvit anglicky. Předem jsme dostali anglická slovíčka, abychom si rozuměli na ledě i mimo něj. Byla to nová zkušenost. V útoku se mnou byli dva Finové, bylo to těžké. Nejlepší byly zápasy a postupem času taky společné večery, když už jsme se už trošku znali,“ vzpomíná na první ročník jihlavský hráč David Čermák.

Hokejisti, rozhodčí a ještě florbalisti

Před třemi lety se k hokejistům přidali ještě florbalisté. „Zatímco u hokeje se finští trenéři inspirují u těch našich, ve florbale je to přesně obráceně. Tam se hodně učí čeští trenéři od těch finských,“ vypráví Bedřich Ščerban. Kromě hokejistů a florbalistů si na Mezinárodní česko-finské škole zkušenosti předávají i hokejoví rozhodčí.

Mezi absolventy sportovní školy je mnoho úspěšných teď už profesionálních hokejistů. „Nechal jsem si poslat statistiky z Finska. Z každého ročníku, kteří školou prošli, se čtyři dostanou do klubů jako Tappara Tampere nebo Ilves Tampere, což jsou týmy nejvyšší soutěže a historicky nejúspěšnější. U nás bylo v mládežnických reprezentacích v roce 2016 a 2017 třináct hráčů, kteří prošli školou. Starty za A týmy svých klubů zaznamenalo loni devět hráčů. Jedna finská hráčka se zúčastnila v sedmnácti mistrovství světa žen a teď se chystá na olympiádu,“ vypočítává úspěchy účastníků školy Bedřich Ščerban.

Možná budoucí hokejové hvězdy budou v Jihlavě trénovat poslední týden v červenci

A dodává, že Mezinárodní česko-finská škola je jenom střípek dlouhodobé práce s talentovanými hokejisty v našem kraji. „Ten týden nerozhoduje o tom, jestli hráči uspějí, ten jenom zapadá do systému výchovy mládeže, který tady na Vysočině máme. Funguje tady Krajské centrum talentované mládeže, s dětmi pracujeme ve čtyřletém olympijském cyklu,“ vysvětluje jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban. Možná budoucí hokejové hvězdy se letos v Jihlavě sejdou od 22. do 29 července.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.