Michal Ambrož: Rolling Stones jsou mou srdeční záležitostí

18. srpen 2016

Skladatel, textař, zpěvák a kytarista Michal Ambrož je jednou z nejzásadnějších osobností naší rockové scény. Stál u zrodu skupiny Jasná Páka a po ukončení její činnosti založil Hudbu Praha.

Chodil do houslí, ale to mu nešlo ani ho to nebavilo. A tak rodiče usoudili, že by mohl hrát na kytaru. Šel na lidovou školu umění, jenže tam také dlouho nevydržel. „Začal mě bohužel učit učitel, který hrál normálně na piano a na kytaru jen vedle,“ říká Michal Ambrož. Pár akordů se naučil i od svého kamaráda. Začal postupně hrát sám, ve čtrnácti letech skládal svoje písničky a v patnácti už měl svou folkovou kapelu. Kytara ho zaujala natolik, že nakonec vystudoval konzervatoř.

„Pamatuji na úžasnej pořad na Československém rozhlasu, který uváděl Jiří Černý se svou první ženou, a tam jsem se potkal s takovou tou prazákladní hudbou, která mě pak provázela celý život,“ vzpomíná Michal.

Jasná Páka/Hudba Praha

„Jasná Páka by zůstala Jasnou Pákou nebejt článku z roku 1983 Nová vlna se starým obsahem, který napsali nějací estébáci,“ zmínil rocker. Po tomto článku jim zřizovatel vypověděl smlouvu. Nezbylo jim nic jiného než se přejmenovat, aby mohli hrát dál. Vznikla Hudba Praha. Po Jasné páce však skončil David Koller, který se pustil na profesionální dráhu s Lubošem Pospíšilem, kam už před tím odešel první kytarista Jasné Páky Bohouš Zatloukal. Podoba kapely se tedy řadu let velmi měnila.

Nová deska Srdeční příběh

Deska vyšla v květnu letošního roku. Nápad natočit CD vznikl už v době, kdy Michal Ambrož ležel v nemocnici a rozešel se s Hudbou Praha. Na podzim se natáčelo s pomocí Davida Kollera a kapel ze Slovenska. Album obsahuje autorské písně Michala Ambrože, které dostaly nový háv.

„Jeden křest už proběhl na pražském festivalu Metronom, kde jsme měli jeden z prvních takových zahřívacích koncertů. Další křest proběhne 13. září v divadle Akropolis v Praze. Srdečně zvu,“ dodává Michal Ambrož.

Spustit audio