Moderátoři jihlavského gymnázia budou na jevišti tahat velkou řepu

8. duben 2015

Ivana Fexová z jihlavského gymnázia se svými kolegy a studenty pořádá první školní akademii. „Takhle velká akce je opravdu první, začíná ve 13 hodin a skončí snad o půl desáté večer, a taky je vůbec první s charitativním podtextem,“ říká autorka myšlenky na společnou akci, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely. Do Dobrého dopoledne ji doprovodili studenti Petr Vybíral, Hana Malcová a Martin Havlín.

Ivana Fexová je autorkou myšlenky. Vyhrála boj se zákeřnou nemocí, a proto chtěla pomoci jiným. „Vedení školy kývlo, studenti taky, vlastně všichni souhlasili hned. Organizaci, kam peníze z celé akce půjdou, vybírali studenti v referendu,“ upozorňuje profesorka jihlavského gymnázia.

V referendu vyhrál na plné čáře Dobrý anděl

Z deseti tipů nakonec vyhrála na plné čáře nadace Dobrý anděl. „Peníze pošleme Dobrému andělu a ten vybere, komu konkrétnímu pomohou,“ vysvětluje Petr Vybíral a dodává, že příběh potom společně dohledají na internetu.

Ivana Fexová je zároveň hlavou celého projektu. „Jsem ten, kdo deleguje úkoly. Největší moje práce je asi akademie, která vypukne v 17 hodin. Nad každým tím jedním programem bdí nějaký učitel nebo student.“

Tréma snad nebude

Hudební a taneční vystoupení, sportovní akademie, aukce výtvarných děl, duhová kavárna, to vše nabídnou 9. dubna prostory jihlavského gymnázia už od 13 hodin. „Je to velká zodpovědnost, já jsem ještě nikdy takhle velkou akci nemoderoval. Tréma nebude. Myslím, že mi hodně pomůže, že jsem hrával divadlo ve školním divadelním kroužku. Doufáme, že to diváky bude bavit,“ usmívá se Martin Havlín.

První školní akademie Gymnázia Jihlava se jmenuje Za jeden provaz. „Všichni studenti, žáci školy, profesoři se spojili kvůli dobré věci. Ruku k dílu přiložili také absolventi školy. Dveře jsou otevřené i budoucím studentům. Chceme, aby se lidé spojili a něco společně udělali,“ vysvětluje Hana Malcová.

Velký oříšek byl způsob moderování, nakonec vyhrála pohádka O velké řepě

Nejdůležitější místo pro První školní akademii je velká tělocvična, tam bude probíhat akademie, zasedací místnost se promění v duhovou kavárnu, kde budou k ochutnání výrobky studentů školy, v krčku gymnázia je připravena výstava výtvarných prací žáků školy, otevřená bude hudebna, kde se představí hudební skupiny školy.

Velký oříšek byl pro pořadatelé téhle akademie způsob moderování takto velké akce. „Nakonec nás napadla pohádka O velké řepě. Ta je o spolupráci, která v dnešní společnosti hodně chybí a škola našeho typu by měla vychovávat lidi, kteří budou umět spolupracovat, aby si uvědomili sounáležitost,“ vysvětluje Ivana Fexová.

Vše začíná ve 13 hodin, program potrvá až do 21:30. Podrobný program je zde.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio