Na ježcích z jihlavského městského znaku jsem se opravdu vyřádila, říká výtvarnice Bystrianská

25. červenec 2017

Od sádrových hlav, figur, portrétů, kytiček a broučků ke Kamilovi a Marii. Možná takhle bychom mohli v jedné větě popsat příběh výtvarnice Evy Bystrianské. Příběh toho, jak se vyřádila na výtvarné podobě ježků z oficiálního znaku Jihlavy. Evy Bystrianská chtěla být odmalička malířka, nakonec se živí jako grafická designerka na volné noze.

Grafik designer je podle ní specifická profese, nestačí jenom umět ovládat techniku a počítačové programy. „S nástupem počítačů se vynořilo spoustu designerů, kteří vzešli z toho, že umí jenom počítače, to podle mě nestačí. Je to opravdu specifické. Já mám klasické výtvarné vzdělání, vždycky jsem chtěla být malířka. Vystudovala jsem Střední školu umělecko-průmyslovou. Myslím si, že jsem technicky nadaná, baví mě práce na počítači, vždycky mi šla i matematika,“ usmívá se Eva Bystrianská, která od devadesátých let spolupracuje s jihlavským magistrátem na grafické podobě propagačních materiálů krajského města.

Baví mě práce v týmu, když něco tvoříme, když něco vzniká

Začínala v soukromé reklamní agentuře, dnes pracuje hlavně pro nekomerční klienty z oblasti kultury, jako jsou muzea, pracuje pro magistrát, pro různá nakladatelství. „Uživím se, pro mě je důležité, aby ta práce byla radostná, abychom se s těmi klienty potkali, abychom se měli rádi. Baví mě práce v týmu, když něco tvoříme, když něco vzniká, co má smysl“ vypráví výtvarnice.

Eva Bystrianská, grafička

A jakým zadáním dává přednost? V podstatě je jí to jedno. Klient může například dát pevné zadání, kterého se jako výtvarnice musí držet. „Nejdřív se možná grafik cítí svázaný, ale často mě to dovede někam, kam bych sama nedošla, vlastně mě to obohacuje. Když mám absolutní volnost, můžu se vyřádit, ale zase je to větší zodpovědnost,“ přemýšlí Eva Bystrianská.

Jihlava je jediné město ve vesmíru, které má ve znaku ježky

A jak to bylo s podobou jihlavských ježků Kamila a Marie? „To jsem se vyřádila, to jsem vyřádila. To, že to budou ježci, bylo jasné. Ve filmu i v komiksu říkáme, že Jihlava je jediné město ve vesmíru, které má ve znaku ježky, snažili jsme se to ověřit, ale nemůžu za to dát ruku do ohně. Ježci byli jasní hned, jsou tam dva. A Kamil a Marie? To ze mě tak vyhrklo,“ krčí rameny Eva Bystrianská.

O Ježkově, Jihlava

Jak se dostali ježci na jihlavský znak? „Těch variant je několik, když jsem připravovala scénář pro film o Jihlavě a pro komiks, prostudovala jsem mnoho materiálů, nakonec jsem byla tak drzá, že jsem si vymyslela variantu vlastní. Právě tam jsem ucítila tu možnost dát jihlavským ježkům ze znaku jméno a to mě opravdu hodně bavilo,“ usmívá se Eva Bystrianská.

Konečně začínám znát Jihlavu opravdu dobře

Díky jejímu výtvarnému řádění mohl vzniknout animovaný film o historii Jihlavy. Jeho natáčení zabralo asi čtyři dny. „Nejnáročnější bylo napsat scénář, nastudovat historické materiály a výroba všech dekorací, loutek a rekvizit. Ke každé scéně byla očíslovaná hromádka, co kam patří. To jsem dělala po večerech asi půl roku, měla jsem k tomu samozřejmě i jinou práci. Díky technice, kdy spoustu obrazů ve filmu proměňují naše ruce, jsme v podstatě natáčeli v reálném čase,“ vysvětluje Eva Bystrianská.

Před měsícem vyšel komiks O Ježkově, na něm Eva Bystrianská pracovala dva roky. Výtvarnou podobu také vtiskla knihám jihlavského historika Ladislava Vilímka I domy umírají vstoje. „Byla jsem pověřena grafickou stránkou knihy, také ještě dodělávám současné fotografie do knihy. To je opravdu krásná spolupráce. Konečně začínám znát Jihlavu opravdu dobře,“ říká rodačka z Třince Eva Bystrianská.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio