Na moderování je nejtěžší improvizace a schopnost reagovat, tvrdí budoucí moderátoři a filmaři

14. srpen 2014

Jihlava hostí Ambroziádu – letní školu pro děti, které zajímá herectví, tanec, zpěv, filmování či moderování. Nejde o klasický letní tábor, kde se děti rekreují, uvádí herec Horáckého divadla Zdeněk Stejskal na Tandemu: „Z pohledu hlavního vedoucího je to docela náročné. Děti mají ráno výuku, odpoledne výuku a večerní akci. Děti jsou unavené, i my lektoři jsme unavení a už se těšíme na sobotní závěrečné představení pro rodiče.“ Na Ambroziádě tvoří celkem 98 dětí tři třídy herecké, dvě filmové a jednu muzikálovou, je jim přibližně od 8 let do 19 let.

Profese, které se na Ambroziádě učí, jsou pro mladé atraktivní. Zdeněk Stejskal to potvrzuje: „Děti chtějí okusit takový ten lesk slávy, takže je trošku odrazujeme, snažíme se jim ukázat, že ta práce není žádný med, ale vůbec se nám to nedaří.“ Právě proto se na Ambroziádu hlásí každý rok více dětí a otevírá se více tříd.

Ambroziáda je jednou z možností, jak děti a mladé lidi naučit správně česky, když v některé roli vystupují před lidmi, uznává i Zdeněk Stejskal: „Čeština by si zasloužila větší pozornost. Děti hodně sledují seriály, ve kterých se mluví jen tak na půl pusy a je pravda, že výchova ke kráse češtiny, té se mladým nedostává.“

Z talentu dětí mi někdy spadne čelist

V každém turnusu je ve večerním programu Talent show. Děti předvedou před komisí to nejlepší, co umí a porota vybírá největší tři až čtyři talenty a posílá je na celorepublikové kolo. „Díky spolupráci naší agentury s agenturou Performing Arts mohou děti skončit až v Hollywoodu na celosvětovém kole. Musím říct, že úroveň dětí mě někdy docela šokuje, ale v dobrém. To, co předvedou, je tak úžasné, že mně někdy spadne čelist. Některé děti mají tak široký záběr, že si nakonec řeknete – já je neformuju, já jim jenom ukazuju směr,“ chválí své svěřence zkušený herec.


Po deseti letech od prvního ročníku Ambroziády už se ukazuje, že se jí zúčastňují skutečně talenty. Podle Zdeňka Stejskala je to znát na jejich další životní dráze: „Máme spoustu dětí, které odešly na konzervatoře nebo na filmové školy. Také se postupně stává, že děti, které u nás začínají jako děti, se později stávají oddílovými vedoucími a počítáme s nimi i do lektorů.“

Do Jihlavy jezdíme rádi

Dva z účastníků Ambroziády přišli i na Region. Jsou ve filmové třídě a součástí výuky v ní je i moderování. Dvanáctiletý Jakub Týnský z Prahy říká, že ho zajímalo, jak to v reálu vypadá, když se točí film. „Nejlepší je ta hlavní role, taky držet kameru, zvuk, i rekvizity. Kdybych se měl věnovat rekvizitám, tak mi ani nevadí, že nebudu vidět před kamerou. Rekvizity jsou pro film potřebné,“ tvrdí Kuba. Viktor Králíček z Brna už má zkušenosti z několika divadelních představení v Divadle Husa na Provázku, kam se před několika lety dostal po úspěšném absolvování konkurzu. Na Ambroziádě je už po třetí. „V Jihlavě se mi líbí, protože už jsem tady na to prostředí zvyklý.“


Moderování si kluci společně vyzkoušeli hned první večer a hned museli improvizovat. „Uváděli jsme na něm filmy a po každém jsme měli vyzpovídat někoho z toho filmu, to nám předtím neřekli. Ale prý to dopadlo hezky,“ říká skromně Kuba. „Na moderování je nejtěžší asi ta schopnost reagovat,“ myslí si Viktor.


Oba kluci také uspěli v Talentové show a dokonce si odnesli Amboziádového Oskara. Kuba předvedl free run, disciplínu, kterou popsal jako salta a přemety „něco jako akrobacie“ a Viktor se k němu přidal s ovládáním joja.


A jaké mají sny? „Já bych chtěl hrát ve filmu a být tanečníkem,“ přeje si Kuba. Viktora baví divadlo, které už hraje. „Do dalšího života bych chtěl u divadla zůstat. Tam jsou zkušenosti a je tam hlavně zábava.“


„Filmová třída na letní Ambroziádě jim dává každý rok hodně zkušeností a poučení, ale hlavně kamarádů, shodnou se Jakub s Viktorem. Dětem určitě hodně dalo i to, že si mohly prohlédnout prostory vašeho rádia,“ uzavírá Zdeněk Stejskal.

autor: dak
Spustit audio