Na pelhřimovském masopustu pohřbí místo basy čtyřmetrovou tlačenku

27. únor 2017

Masopust je jeden ze zvyků, který je takový, jaký si ho kdo udělá. „Těžko říct: přijďte na masopust, bude vás tam někdo bavit. Mnohem lepší je říct: přijďte na masopust a bavte se tam mezi sebou. V Pelhřimově máme dlouhatánský průvod masek. Chodí kamarádi, maminky s kočárky, chodí známí ze Záboje, to je pelhřimovský pěvecký sbor, který údajně před sto padesáti lety masopusty pořádal,“ vyprávěl o Masopustním úterý v Pelhřimově Mirek Marek.

Loňský masopust padl na jarní prázdniny a Pelhřimovem se prošlo na dvě stě masek. „Chceme, aby všichni byli vidět, průvod samozřejmě projde městem, ale když dorazí na náměstí, necháme všechny masky projít přes podium. Diváci vidí jednoho po druhém. Je to krásná přehlídka těch, které by třeba člověk v průvodu i přehlédl. Je tam spousta tradičních masek, ale měli jsme tam klučinu, který šel za hrubou mouku, ale nádhera. Nebo pána, který byl za kamna, z nichž se kouřilo,“ vzpomíná prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Masopust je hodně o tom, jestli jsou kolem lidi, kteří chtějí přispět

Naši předkové dřív pohřbívali basu, v Pelhřimově basu letos nahradí tlačenka. „Masopust je obyčej hodně o nápadech a taky o tom, jestli jsou kolem lidi, kteří chtějí přispět, no a my tam máme pana řezníka Prokeše, který do všeho jde. Je výborný, navíc je to všechno chutný. Vyrábí tlačenku, která bude mít čtyři metry, ale možná bude delší. My jsme chtěli lidem, kteří na náměstí přijdou, nabídnout kromě muziky a průvodu ještě něco navíc. Masopust v úterý o půlnoci končí, začne půst, masopust jako známka hojnosti by něco takového přinést měl, tak proto tlačenka,“ vysvětloval volbu zabíjačkové speciality Miroslav Marek.

A protože nabídnout tlačenku jen tak by nebylo ono, v Pelhřimově ji na náměstí přinesou chasníci na dlouhém prkně. „Vepředu budou muzikanti hrát smuteční hudbu, nad nimi bude smrtka mávat kosou a pak přijde pan řezník Prokeš a zabodne kudlu do obrovské tlačenky a začne se krájet, veselí pokračuje až do půlnoci, kdy to všechno skončí,“ směje se Miroslav Marek.

Průvod masek vyrazí od kulturního domu o půl třetí, sraz je už ve 14 hodin. „Na náměstí dorazíme okolo třetí, možná ve čtvrt na čtyři,“ upřesňuje časový plán Masopustního úterku v Pelhřimově Miroslav Marek.

Chodilo se s vlkem

Masopust není ovšem jenom masopustní úterý, masopust je období od 6. ledna. „Tohle období bylo doprovázeno celou řadou drobných obchůzek. Chodilo se s vlkem třeba. Někdy se našim předkům, či správci lesa podařilo nějakého vlka, kterého se každý bál, ulovit. Stáhli kůži a chodili po domácnostech, já jsem tady ochrana před vlkem, tady je důkaz, byl by nějaký drobný obolus za ochranu? To byly nápady místních, nebylo to o tom, že chtěli vydělat, nešlo o nic jiného než se potkat, pobavit se a to uříznuté uzené bylo jen takový návdavek,“ vypráví Miroslav Marek.

Taky masopust nabízí rekordy. „My jsme do České knihy rekordů zapsaly dobře takových 10 věcí, které se odehrály na masopustu. Musím zmínit milevský průvod. Ve městě, které je velké jako Pelhřimov, pochodovalo 1248 lidí převlečených za nádherné maškary. V souvislosti s naší zítřejší tlačenkou si vzpomenu na rekordy, které souvisí s tím, co nám chutná a zabíjačka k masopustu patří. Nejdelší tlačenka v České republice měřila 75 metrů,“ vypráví Mirek Marek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio