Na přípravě žďárského tanečního festivalu KoresponDance se pracuje od snídaně do půlnoci

1. červenec 2015

Všichni, kteří připravují podobu letošního mezinárodního festivalu tanečního a pohybového divadla KoresponDance, pracují od nevidím do nevidím. „Máme společnou snídani v osm ráno a pak až do půlnoci všichni tvrdě pracují. Scénografka, tanečníci, technici, všichni. Umění je tvrdá práce, ale dělají to rádi,“ smála se v Dobrém dopoledni Marie Kinsky, která festival KoresponDance před třemi lety z Brna a Prahy do Žďáru nad Sázavou přivezla.

Mít živou reakci od publika, to je věc, na kterou slyší umělci přijíždějící na KoresponDance. „To je super, to potřebujeme. Jsou tam představení, která jsou venku, a my chceme, aby na ně lidé reagovali. Umělci mě žádají, aby se mohli do Žďáru vrátit. Normálně je totiž mezi vážnými umělci a publikem, které se má chovat tak a tak, bariéra. To u nás není a oni přijíždí také kvůli tomu,“ vysvětluje Marie Kinsky.

Umělci ve Žďáře zažívají rodinnou atmosféru

Před festivalem se umělci setkají a pracují na svých představeních přímo na místě. Přijíždí do Žďáru, a i když spolu netancují, zažívají rodinnou atmosféru. „Je také tak sestavován i program, je určen pro celé rodiny.“

Letos se tanečnice, choreografka a organizátorka festivalu Marie Kinsky těší na spolupráci švýcarských profesionálů se sedmi lidmi, kteří v životě netancovali. „Konfrontace mezi dokonalou tanečnicí a lidmi, kteří v životě netancovali. Ale nebojte, ti lidé budou vypadat úplně nádherně,“ zve na jedno z mnoha představení Marie Kinsky.

Letos vyrazí dech choreografie vysokozdvižné plošiny a tří tanečníků

První ročník se podařilo ve Žďáře nad Sázavou roztancovat bagr, loni zkusila Marie Kinsky taneční choreografii naučit kola a letos? „Letos to budou tři tanečníci, performeři, kteří mají choreografii s šestnáctimetrovou vysokozdvižnou plošinou. Nahoře na té plošině jsou světla, proto bude představení večer v areálu Pilák.“

Letošní rok láká do Žďáru nad Sázavou na festival také představení Obludárium bratří Formanů. „Termín jsme s nimi domlouvali rok a půl. Loni museli odřeknout, a slíbili, že letos určitě přijedou. Budou mít ve Žďáře hned několik představení. Svoje šapito postaví před naším novým Muzeem nové generace,“ říká Marie Kinsky.

Audiovizuální tým má skvělé nápady, ale také výkon

Právě Muzeum nové generace je projekt, který žďárskou hraběnku Marii Kinsky zaměstnává velmi intenzivně posledních dvanáct měsíců. V bývalých hospodářských budovách žďárského kláštera vzniká centrum, které ve Žďáře nad Sázavou zatím chybí. „Ten výsledek je kouzelnější, než jsme čekali. Pracujeme s lidmi, kteří jsou hodně kreativní. Audiovizuální tým má skvělé nápady, ale také výkon. Budou tam klasické exponáty a zároveň hodně interaktivní věci. Otevíráme 1. srpna.“

„Pokud nám chcete pomoci ověřit, jestli všechno funguje tak, jak má, přijďte v červenci. To bude otevřeno zadarmo, ostrý provoz a první sezonu zahájíme 5. září na klášterní noc,“ uzavírá Marie Kinsky.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio