Nejdřív nastudoval knihy o tvůrčím psaní a pak vydal svoji prvotinu

22. červenec 2016

Říká si Ergall. Ještě před nedávnem byl přesvědčený, že ho veřejnost bude znát pouze z tajemné fotografie, na které kapuce zahaluje celou jeho tvář. Vše se změnilo v okamžiku, kdy vlastním nákladem vydal fantasy knihu. Kapuce musela dolů. Tomáš Crlík ze Žďáru nad Sázavou v Dobrém dopoledni Tamary Peckové vyprávěl o tom, jak těžké je něco stvořit a ještě složitější tomu prošlapat cestu světem.

„Ergall nemá žádný hlubší význam, já jenom nechtěl na obálce knížky své jméno. Když jsem knihu připravoval, hodně jsem se zajímal o předky, Kelty, Vikingy. Tam jsem hledal jména a různě jsem je upravoval,“ vysvětluje Tomáš Crlík.

Galgad je superhrdina pro přírodu, něco jako Superman pro svět lidí

Galgad – příběh strážce země je fantasy kniha s přírodním námětem. „Po staletích spánku se probudí strážce Země Galgad ze svého stromu odpočinku. Zjišťuje, že prostřední je jiné. Lesy jsou těženy, nevypadají jako pralesy, které znal. Zvířatům ubývá přirozené prostředí, nemají kam se schovat. Putuje a zjišťuje, že v některých částech lesa chybí velké šelmy, vlci, medvědi, rysové, že křehká rovnováha je narušena a snaží se odhalit, kdo to všechno způsobil,“ vypráví Tomáš Crlík.

Mladý spisovatel přiznává, že nikdy před tím nečetl, o knihy se nezajímal. Táhlo ho to spíše k muzice. „Napadl mě ten hrdina, věděl jsem, jak bude vypadat, jak se bude jmenovat. Jeho úloha by byla ochraňovat přírodu. Něco jako Superman pro svět lidí, Galgad by byl superhrdina pro přírodu. Nejsem žádný aktivista, jenom mám rád přírodu. Chtěl jsem fantasy příběh s touhle tématikou, která by mezi řádky nesla poselství o tom, jak špatně se my lidi chováme k přírodě,“ vypráví Tomáš Crlík.

První verze připomínala spíše slohovou práci

Na knize pracoval čtyři roky, první verzi psal do sešitu. „To byla taková lepší slohová práce, dnes se tomu musím smát. Dějově jsem dokončil první díl a začal jsem připravovat druhý. Když jsem se v té první části začal vrtat, zjistil jsem, že tomu něco chybí, že to není ono. Na internetu jsem hledal informace o tom, jak se píše. Začal jsem číst knihy o tvůrčím psaní. Nasával rady a informace od zkušenějších autorů. Zajímal jsem se o řemeslo,“ popisuje okolnosti vzniku knihy Tomáš Crlík.

„Jak budovat charaktery, jak vystavět dialog, aby příběh měl zajímavý začátek, aby konec gradoval, také aby člověk nebyl po dočtení zklamaný. Já nemám rád příběhy s úplně otevřeným koncem. Nejhorší je podle mě, že to skoční a čtenář hledá, jak to bude dál a pak musí dva roky čekat, až autor napíše druhý díl,“ usmívá se Tomáš Crlík.

Teď frčí upíři a draci, jenže já chci, aby se moje kniha lišila

Tomáš svůj hotový rukopis nabídl literární agentuře, které se jeho prvotina líbila. Dokonce ani nepožadovala korekce, jak to u začínajících autorů bývá. Rok a půl čekal, jestli agentura najde pro jeho knihu nějaké nakladatelství. „U začínajících autorů je důležité, jestli se trefí do populární vlny nebo jestli si to bude dělat po svém. Teď frčí upíři a draci, jenže já chci, aby se moje kniha lišila. Nechci, aby se ztratila ve velkém množství podobných témat,“ vypráví Tomáš Crlík.

Za rok a čtvrt vzal rukopis zpět do vlastních rukou a knihu o strážci Země Galgadovi vydal vlastním nákladem.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio