Nejdřív práce, potom focení, říká ochránce přírody a zachránce památek Pavel Koubek

14. únor 2018

Takový luxus vyrazit do terénu a čekat na ten pravý fotografický záběr ochránce přírody a také zachránce památek Pavel Koubek nemá, ale fotí. A rád. „Nejdřív práce a potom focení. Ale fotoaparát mám s sebou vždycky. Párkrát jsem ho nevzal a to jsem většinou narazil na něco zajímavého a musel jsem se pro něj vrátit. To mě stálo vždycky moc času,“ krčil rameny Pavel Koubek, kastelán hradu Orlík na Humpolecku a také zakladatel občanského sdružení Zelené srdce.

Snímky, které pořídil za čtvrt století, jsou až do konce února k vidění na výstavě Ještě jsem to nevzdal v humpoleckém muzeu. „Všichni se mě pořád ptají, jestli jsem to ještě nevzdal. Ne, ještě ne, nevzdal jsem práci pro přírodu, nevzdal jsem práci pro památky. Proto se taky ta výstava jmenuje: Ještě jsem to nevzdal,“ usmívá se Pavel Koubek.

Lidi mi nejdou, fotím radši zvířata

„Začínal jsem na klasický analogový film, teď už taky fotím na digitál. Do terénu jsem foťák vzal poprvé před čtvrt stoletím. Chtěl jsem dělat nějaké přednášky nebo výstavy. Proto jsem začal fotit. Lidi fotit neumím, lidi fotím jenom na akcích, ale to musím. Lidi mi nejdou, fotím radši zvířata, fotím rád památky,“ přiznává Pavel Koubek.

Základ výstavy byl jednoznačně portrét sovy pálené. „Sova pálená patří všeobecně k mým nejoblíbenějším živočichům a nejvíc jsem se jí věnoval v té své profesní kariéře ochránce přírody. Proč? No, někdo chodí rád na fotbal, někdo má rád rychlá auta, někdo má rád pěkná děvčata, to já taky teda. Proč ta sova pálená? Nevím, proč.“

Jak to vypadá v sovím hnízdě? Není tam moc uklizeno

Sovu pálenou monitoroval patnáct let. V současné době je podle Pavla Koubka velice vzácné na ně v přírodě narazit. „Tehdy se vyskytovaly na Pelhřimovsku, dnes zajíždím na okres Kutná Hora, tam ještě pár párů žije. U nás doufám taky ještě nějaký pár či dva v každém okrese jsou, ale přiznávám, že o nich nevím.“

Jak to vypadá v sovím hnízdě? „Za prvé, když se povede najít soví hnízdo, kde žijí, je to velká radost. Někdy obejdete mnoho budek a nikde nic. V sovím hnízdě jsou chomáčky, které sovy vůbec nepřipomínají, a je tam strašnej nepořádek. Zbytky jídla, pak zbytky toho, co ze soviček vypadne. Není tam moc uklizeno. Když na vás kouká čtyři pět soviček, mrkaj těma svýma velkýma očima a klapaj zobáčkama, je to úžasný pohled,“ povídá Pavel Koubek.

Přiletěla si popovídat samička a náramně si s magnetofonovým samečkem rozuměla

Objektivu Pavla Koubka neunikla ani nejběžnější sova puštík obecný. „Puštíci se dají vyprovokovat na magnetofonovou nahrávku, reagují tak na druhého puštíka, který se jim vloupal do jejich hnízdního okrsku. Většinou si s tím puštíkem z magnetofonu letí popovídat sameček, který se ho snaží vyhnat. Já byl svědkem toho, že si přiletěla popovídat samička a náramně si s tím magnetofonovým samečkem rozuměla. To ale netrvalo dlouho, přiletěl její partner, pořádně jí vynadal a pak bylo ticho. Tichá noc nebo možná tichá domácnost. Dostala vynadáno a musela domů,“ popisuje jeden ze svých zážitků Pavel Koubek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.