Největší cíl? Pomoci lidem, kteří to potřebují

14. listopad 2013

„Je založena na dvou principech. Na jedné straně je plýtvání a přebytek a na druhé je nedostatek,“ přiblížila myšlenku Potravinové banky zakladatelka její pobočky na Vysočině Iveta Vrbová.

O potravinovou pomoc potřebným se Iveta Vrbová začala zajímat po jednom sociálním šetření v rodině na Havlíčkobrodsku: „Pracuji pro Charitu v Havlíčkově Brodě a na základě prosby o pomoc jsem rodinu byla navštívit, nejlepší pomoc byl nákup jídla. To bylo tehdy z Tříkrálové sbírky. No a pak jsem zjistila na internetu, že existují Potravinové banky a začala jsem se zajímat o to, jak rozjet pobočku na Vysočině,“ vzpomíná Iveta Vrbová.

Aby mohla Iveta Vrbová do České federace Potravinových bank vstoupit, musela oslovit tři neziskové organizace, které by banku založily s ní. To se podařilo. Poslední impuls pustit se do toho naplno byl ale jinde: „Přišel za mnou kamarád: ty děláš v těch sociálních službách, já bych chtěl strašně rád pomáhat, nevíš s čím? Tak pojď s námi do projektu Potravinové banky a to bylo pro mě největší nakopnutí.“


Do Federace Potravinových bank byli přijati 22.2. 2013. Každým dnem si Iveta Vrbová se svými kolegy převezme budovu v Ledči nad Sázavou, ve které konečně vybudují sklad pobočky Potravinové banky v kraji Vysočina.
Do Potravinové banky dodávají především hypermarkety, supermarkety. Jsou to potraviny, které jsou nezávadné. Pamatují na to velmi přísná hygienická pravidla. Darovat potraviny mohou však i obyčejní lidé.

Co můžete darovat dnes, nevyhazujte zítra do popelnice

Na Vysočině žije 8% domácností, které nemají na základní potraviny. „Nemáte práci, máte půjčky a najednou živitel přijde o práci, manželka je na mateřské dovolené a jste v problému. Víte, kolik dětí chodí do školní družiny a nemá zaplacené obědy? Nikdo se tím nezabývá a je to tak,“ vysvětluje Iveta Vrbová.

Banka nedodává potraviny přímo do rodin, rozdělí je organizacím, které jsou registrované sociální službou. Od nich jídlo putuje do rodin, kde je potravinová pomoc potřeba. „Je to okamžitá pomoc, nechceme, aby vznikla závislost, že lidé budou čekat na potraviny od nás,“ uzavírá Iveta Vrbová.

V sobotu 16.listopadu se i na Vysočině můžeme připojit k první Potravinové sbírce. V některých velkých obchodech nakoupíte potraviny navíc a darujete je. „Co můžete darovat dnes, nevyhazujte zítra do popelnice,“ to je hlavní myšlenka první Potravinové sbírky v České republice.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio