Nevyhledávám adrenalinovou jízdu, jedu se projet, nejedu se zabít, říká motorkář Milan David

17. červenec 2017

Ve chvíli, kdy si člověk koupí motorku nebo se na ní sveze, se z něj stane motorkář, myslí si Milan David z Humpolce. „Já to tak měl, táta byl motorkář, doma vždycky bylo něco postaveného, babeta, pařízek. Je jedno, jakou má člověk motorku. Existují na internetu různá diskuzní fóra, kde se řeší, jestli se budou zdravit motorkáři a skútraři, ale u nás v Motorkářským doupěti v Humpolci to neřešíme,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Ve třinácti letech začínal jezdit na pařezu, potom si pořídil velorex, ve kterém projel celou Evropu. „Dnes mám velorex, ve kterém je silný motor, je to velmi raritní věc. Když jsme otevřeli hospodu, kamarádi mi říkali, že jsem blázen a že bych si měl pořídit zase motorku. Já myslím, že jsem mohl sedět na 250 motorkách,“ vypráví Milan David.

Říkám: jedu se projet, nejedu se zabít

„Jezdím opatrně, nevyhledávám adrenalinovou jízdu. Říkám: jedu se projet, nejedu se zabít. Někdy jedu na projížďku s lidmi, kteří jedou na plné pecky, předjíždějí, dělají motorkářům trošku ostudu. Řeknu: dobrý, kde se sejdeme? Těch úmrtí je strašně moc, vezměte si, že v té naší hospodě zažijeme každý rok odchody tří, čtyř kamarádů,“ smutně pokyvuje hlavou Milan David.

Motorkářské doupě v Humpolci provozuje už deset let. A nejstrašnější je podle něj poslouchat, která motorka je nejlepší. „Podle mě je to ta, na kterou si sednete, nebolí vás záda a jedete. To se tam opravdu řeší, jako jsou ortodoxní Židi, tak jsou ortodoxní motorkáři,“ směje se Milan David.

Cestovatele mám nejradši. Ráno sednou na motorku a večer volají z Francie, že dobře dojeli

Dají se motorkáři rozdělit na nějaké skupiny? „Já nevím, abych někoho neurazil. Určitě jsou to silničáři, co jezdí na ostrých pilkách, jak já říkám. To jsou ti, co je nevidíte ve zpětném zrcátku. Pak jsou ti, co jezdí na harley davidsonech a chopperech, kteří jezdí na pohodu. Můžeme jim říkat třeba kochaři. A pak jsou cestovatelé, ty já mám nejradši. To jsou lidi, co nasednou ráno na motorku a večer vám zavolají z Francie, že dojeli v pořádku,“ zasní se Milan David.

Milan David si prošel všemi skupinami, teď prý skončil na policejní motorce. „Mám bývalou policejní italskou motorku, takže je pohodlná, kamarádi ještě řekli, ať si koupím ještě policejní oblečení, tak jsem si ho koupil, upravil jsem nápisy a teď se považuju za takového výchováře na silnici. Když mě lidi vidí, tak zahazují mobil, dávají si pás. Na první dobrou vypadám jako policajt, takže se lidi začnou chovat tak, jak by se měli chovat,“ usmívá se Milan David.

Když k nám přijdete a řeknete dobrý den, budete podezřelá

„Na motorkářství je krásné, že proti sobě sedí v motorkářském stejnokroji dva lidi, buď mají kožený hadry, nebo kevlarové kalhoty a cestovní bundy. Sednou si proti sobě, ani jeden neví, kdo je kdo. Já taky nevím, kdo je kdo, obsloužím je. Dají se do řeči a domluví se, že ráno spolu pojedou na sto padesáti kilometrovou projížďku a až za 14 dní se dozvím, že jeden jezdí na popelářském voze a druhý řídí podnik se tři sta zaměstnanci. Všichni si tykají, ahoj, nazdar. Když k nám přijdete a řeknete dobrý den, budete podezřelá. To samé, když přijdete pěšky,“ směje se Milan David.

Motorkářem může být ovšem i člověk, který motorku nemá. „To jsou hlavně děvčata, těm my říkáme baťůžky. Ty jezdí celý život vzadu.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.