Než se rozhodnete zachraňovat ohrožené zvíře, zavolejte do Pavlova

24. červenec 2014

Myšlenka zachránit zvíře, které vypadá opuštěné nebo zraněné, je určitě chvályhodná. Lidé ale svým jednáním často nadělají víc škody než užitku. „Rád bych apeloval na posluchače, pokud najdou nějaké zraněné volně žijící zvíře, tak dřív než si ho vezmou domů, měli by si najít naše telefonní číslo a zavolat. My jim potom poradíme, jestli je vůbec nutné zvíře zachraňovat.

Například malí ptáčci tráví část svého vývoje, ještě než umí létat, na zemi a není nutně jim nijak pomáhat,“ upřesnil ředitel stanice v Pavlově Zbyšek Karafiát, který byl ve čtvrtek 24.7. hostem Tandemu na Regionu.

Ptáčka do ruky vzít můžete, malé savce ne

I když to mnozí říkají opačně, řídit se můžeme jedním jednoduchým pravidlem. „Na mláďata savců se nesmí sahat, protože samice má velmi dobrý čich a zvíře by zpátky nepřijala, naopak na mláďata ptáků se sahat může,“ objasnil Zbyšek Karafiát. „Pokud by se třeba zajíc topil v řece, můžete ho pomocí nějakého klacíku dostat ke břehu, ale sahat byste na něj neměli. Potom byste měli zavolat a společně vyhodnotíme situaci. Jestli zasahovat nebo ne.
U malých ptáčků, drozdů a kosů doporučuji, pokud je najdete někde u frekventované cesty nebo v zahradě se psem, odnést je kousek do bezpečného keře. Mláďata si hlasem své rodiče zavolají, ti je nakrmí a všichni budou v pořádku,“ doplnil Karafiát.

Zvířata někdy dovezou i dobrovolníci

„Obsluhujeme celý kraj Vysočina. Nejčastěji pro ohrožená zvířata vyjíždíme, ale jsou i lidé, kteří sami opuštěné nebo zraněné tvory dovezou. My je potom na oplátku provedeme po stanici a jsme vděční, že nám pomůžou,“ prozradil ředitel s tím, že více než dvouhektarový areál v Pavlově má 5 stálých zaměstnanců a řadu dobrovolníků a brigádníků.

V Pavlově mají více než stovku zvířat

„Aktuální počet zvířat na stanici je 120, nejmenší zvířata jsou malí rehci, naopak největší a zároveň i nejmladší jedinec je mládě orla mořského. Toho objevil cyklista, který zpozoroval, jak se něco pohnulo v keři. Myslel si, že je to výr a chtěl ho vyfotit. Zjistil ale, že jde o orla. Orel mořský je obrovský pták rozpětí má přes dva a půl metru. Patří mezi velmi vzácné druhy, v celé republice je jen kolem 70 jedinců.“

Orel mořský s pochroumanou nohou

„Doufám, že příběh našeho orla bude mít šťastný konec, ale zatím se to celé spíš komplikuje. Když jsme mládě přijali, tak nereagovalo. Mysleli jsme, že je otrávené nebo postřelené. To veterinář vyvrátil. Tak jsme se o něj starali, až se postavil na nohy. Orel je kroužkovaný, víme, z jakého pochází hnízda a že tam má další sourozence. Jeho návrat se ale komplikuje. Podle rentgenu má rozdvojenou kost v noze nebo nějakou vrozenou vadu a to musíme nejprve doléčit,“ vylíčil pohnutý příběh mladého orla mořského zoolog.

Malé norky odchovali jako jediní v republice

„V tomto roce se nám jediným podařilo odchovat norky evropské. Narodili se dva kluci a dvě holky, pro ně nám návštěvníci pomáhají vybrat jména. Norek evropský byl z naší přírody vytlačen větším a agresivnějším druhem norkem americkým. O návratu odchovaných norků do přírody budeme rozhodovat společně s estonskou zoologickou zahradou v Talinu, která koordinuje záchranný program tohoto druhu.“

Zvířata známá z televizní obrazovky

„Známý televizní Vydrýsek putoval už před lety do národního parku v Bavorsku, a podle zpráv, které k nám dorazily, už má potomky. Z dalších večerníčkových televizních hvězd žije v sousedství naší stanice rys Filip, který se v televizi jmenovat Ťap, a i on má v současné době mláďata. Ta jdou v otcových šlépějích už odmalička. V současné chvíli tam štáb rakouské televize natáčí dokument,“ prozradil Karafiát.

V noci volají lidé posilnění alkoholem

Telefon se snažíme zvedat do 22 hodiny. Během noci už jsme rádi, když lidé pošlou jen smsku. Zprávu hned po ránu začneme řešit. V noci často volají lidé posilnění alkoholem a většinou správně nevyhodnotí situaci,“ řekl v Tandemu na Regionu Zbyšek Karafiát.

Kromě záchrany živočichů se stanice snaží také vzdělávat

Záchrana zvířat je stále stěžejní prací lidí ze stanice Pavlov, kromě ní se ale snaží také vzdělávat. „Jezdí k nám školy i školky na prohlídky a na vzdělávací programy. To, že lidé nepoznají jednotlivá zvířata, nám ztěžuje práci, tak se snažíme o osvětu,“ vysvětlil Karafiát.
Pokud chcete o Stanici Pavlov o.p.s. zjistit více podrobností nebo vyhledat telefonní číslo, najeďte si na internetu na stránky www.stanicepavlov.eu.

Spustit audio