Nová růže nese jméno hraběnky Chotkové, příbuzné Kinských ze Žďáru

2. září 2015

Do dopoledního Tandemu přijaly pozvání zahradnice Mirka Paclová a Vlaďka Prouzová, které v těchto dnech naplno prožívají velkou zahradnickou událost – na světě je nová odrůda růže, která se jmenuje Rosengräfin Marie Henriette. Věnována je hraběnce Marii Chotkové, která byla neteří Kinských ze Žďáru nad Sázavou.

„Hraběnka Chotková pocházela z Dolní Krupé na Slovensku, kde před první světovou válkou založila obrovské rozárium, v podstatě největší v Evropě. Za války růžová zahrada zpustla, hraběnka pomáhala chudým a zraněným v lazaretu. A představte si, že po válce se v téměř šedesáti letech pustila do obnovy celé zahrady. Měla tam až šest tisíc růží, klaněli se jí tehdy největší pěstitelé Evropy,“ říká Vlaďka Prouzová.

Vyšlechtit novou odrůdu růže není záležitost několika týdnů nebo měsíců, ale téměř deseti let. Cílem pěstitelů je nabídnout růži zdravou, odolnou, a také voňavou. „Vyšlechtěné růže, které jsou zdravé a odolně často nevoní, ale růže hraběnky Chotkové má nádhernou vůni. Trendem v dnešní době je, aby růže voněly po parfému,“ zmiňuje Prouzová.

„Přesně před deseti lety se narodila sazenička hraběnčiny růže, pěstitelé zkřížili její „rodiče“, a vybrali právě tu nejlepší sazenici, kterou pak zasadili na pole, kde musela rostlina odolávat přírodním podmínkám. Po téměř deseti letech si pak šlechtitelé řeknou, ano, máme to, nová růže je na světě,“ popisuje proces šlechtění zahradnice Vlaďka.

Růže Rosengräfin Marie Henriette bude mít od června 2013 i svůj křestní list, a pokud si tuto královnu květin pořídíte na zahradu v tomto roce, dostanete tento certifikát jako dárek.
Mirka Paclová povzbuzuje místní pěstitele: „Této růže se nemusíme bát ani na Vysočině, je mrazuvzdorná, vydrží i drsnější podmínky, a už dávno neplatí, že s růžemi je na zahradě velká práce.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.