Obličej prozradí všechno, žádnou emoci neskryje. Co si myslíte, z něj vyčte mentalista Jakub Kroulík

23. říjen 2017

Jako malého kluka, který vyrůstal ve Rtyni v Podkrkonoší, Jakuba Kroulíka ovlivnil člověk, kterého ani nezažil. Mentalista Břetislav Kafka z vedlejšího Červeného Kostelce. „Byl to fenomenální hypnotizér, parapsycholog, ten mě inspiroval. Vyrostl jsem na historkách o něm, jak jenom pohledem dokázal znehybnět člověka. Na podání ruky uměl člověka zhypnotizovat,“ vyprávěl mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Jakub chtěl být také jako čaroděj z pohádky. „Mocný čaroděj na vás pohlédne a ono se to děje. Toužil jsem poznat někoho, kdo mi to na vlastní oči ukáže. Dal jsem se na kouzelnickou dráhu, protože jsem si myslel, že kouzelníci hypnózu ovládají. Známe vystoupení, kouzelník mávne rukama, uhrančivě se podívá, asistentka ztuhne a najednou se s ní něco stane. Ale zjistil jsem, že co se týká kouzelníků, je to krásná iluze, ale s hypnózou to nic společného nemá. Byl jsem zklamaný, ale nadchlo mě kouzelnické umění,“ vyprávěl Jakub Kroulík.

Kombinace umění kouzelníků, zároveň ale psychologie, trochu empatie, umění sugesce, hypnózy

Co je podle Jakuba Kroulíka, který se podílí také na projektu Paranormální výzva Českého klubu skeptiků Sisyfos, mentalismus? „To je kombinace umění kouzelníků, zároveň ale psychologie, trochu empatie, umění sugesce, hypnózy. To vše dohromady by měl mentalista umět a záleží pouze na něm, jak to pro efekt, který by měl vypadat doslova paranormálně, použije. Mentalista nechává lidi zažít věci, které se zdají vědecky nevysvětlitelné,“ prozrazuje Jakub Kroulík.

„Je to velká hra, kdy jako mentalista musíte být neustále ve střehu, musíte být ideálně o několik kroků napřed. Máte připravenou v obálce předpověď počasí a tu už nezměníte. Diváky vedete nenápadně podprahovými sugescemi, je jen na vás, abyste dovedl padesát diváků k tomu, aby si všichni mysleli právě tu předpověď v obálce. To mě na tom nejvíc láká a vzrušuje a to je adrenalin, jestli se to povede,“ přiznává Jakub Kroulík.

Škodiče většinou prozradí úsměv

Mentalista musí počítat s tím, že se najde v hledišti škodič. „Takovým říkám chytrák. Stává se to, že se na každé akci někdo takový objeví. S tím já počítám. Většinou ho prozradí úsměv, který znamená: já ti to pokazím, já ti ukážu, zač je toho loket.“

Schopnost čtení pohybu obličejových svalů a čtení řeči těla je základem mentalistových schopností. „Řeč těla se dá snadno zmanipulovat, právě proto to je zkreslující, člověk své reakce může hrát. Pro tento případ je nejvýmluvnější obličej. Obličejové svaly projevují emoce, jestli vámi člověk pohrdá, jestli jste ho něčím naštval. Když víte, kam koukat, obličej prozradí všechno a nedá se to skrýt.“

S rostoucím vlivem na ostatní roste i tvoje zodpovědnost

Jakub Kroulík je velkým zastáncem staré školy. Umění by měl mistr předávat svému žákovi. Proto své schopnosti na počkání neprozrazuje. „Mistr by si měl vybrat učně podle toho, jestli má určité kvality a jestli nezneužije své schopnosti.“ Před zneužitím schopností Jakuba varoval jeho mistr. „Říkaval: uvědom si, že s rostoucím vlivem na ostatní roste i tvoje zodpovědnost. V okamžiku, kdy to začneš zneužívat, lidé se tě začnou bát a budou se tě stranit a to je strašná škoda.“

Jakub Kroulík se snaží poznat, jak věci z hlediska vědy a psychologie fungují. Zkouší na sobě všechno. „Já jsem dohled pro Paranormální výzvu pro český klub skeptiků Sisyfos. Necháváme lidem možnost otestovat jejich možnosti dvojitě zaslepeným experimentem. Když se nám někdo přihlásí s jakoukoli dovedností, pokud umí vidět na dálku nebo rozeznávat barvu předmětů jenom čichem, či cokoli něco jiného, všechno se snažím naučit, vše zkouším. Nechceme lidi zesměšnit, chceme jen najít něco, co nelze vysvětlit. Nemohu přece prohlásit, že neexistuje černá labuť, když jsem neviděl všechny labutě na světě,“ usmívá se mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio