Panenky hraběnky Emmy budou k vidění na světelském zámku a medvědi zase na hradě v Ledči

19. květen 2016

Každá malá holka má panenku. Před sto lety, dnes, to se časem nemění. Jenže některým holčičkám tenhle druh hraček přiroste k srdci trochu víc a na celý život. Jako Aleně Zemanové a Jiřině Janatové z Klubu panenek České republiky. „Se mnou se láska k panenkám táhne celý život. Když mě babička pustila k šicímu stroji a já mohla začít vyrábět šatičky, bylo to jasné a už mi láska k nim zůstala,“ vyprávěla předsedkyně Klubu panenek Alena Zemanová v Dobrém dopoledni.

Jiřina Janatová zavzpomínala na svoji první panenku, kterou má dodnes. „Jako malá holčička jsem byla vážně nemocná. Tenkrát se mluvilo o léku, který byl k mání ve Spojených státech, tam ho běžně aplikovali. Moje maminka se přes známé dostala k jedněm lidem, kteří poslali lék. V Praze ho na mě vyzkoušeli. K léku přibalili i krásnou panenku. Je to předchůdkyně panenky Barbie, je asi šedesát centimetrů vysoká, krásná, štíhlá a mám ji dodnes. Je v expozici panenek ve Zruči nad Sázavou.“

Když zjistila, že panenka měla hodnotu čtvrt milionu, roztřásly se jí ruce

Paní Alena Zemanová panenky také umí opravovat. „Kdysi dávno jsem opravovala jednu panenku. Asi po roce jsem ji viděla na nějaké aukci, její cena se vyšplhala na 250 tisíc korun. To se mi po roce úplně roztřásly ruce.“ V Klubu panenek umí opravit nejenom panenky, ale také plyšové medvídky, ti mají svoji zotavovnu na Šumavě.

Jiřina Janatová a Alena Zemanová, Klub panenek České republiky

V dílně předsedkyně Klubu panenek nové kousky také vznikají. Pracovní postup odkoukala Alena Zemanová v Německu. „Musíte mít formu jako na výrobu každé panenky, to je klasická sádrová forma. Materiál si vozím z Německa, papírmaše. Vypadá jako porcelán. Takové těsto na lívance, pečlivě rozmíchat to musím. Je zbytečné sekat papír do mixéru, to stejně neuděláte. Parpímaše nemusíte vypalovat, tahle hmota krásně zaschne na vzduchu,“ vysvětluje výrobní proces paní Alena Zemanová.

Putování po Sázavě

Těch exponátů od roku 1999, kdy Klub panenek vznikl, je tolik, že pro ně majitelky musí hledat nová místa. Právě proto vymyslely Pohádkové putování s panenkou hraběnky Emmy. „Žila ve Zruči nad Sázavou. Přemýšlely jsme, kam naše panenky, kočárky, pokojíčky, plyšoví medvědi všude poputují. Rozhodly jsme putovat po Sázavě, expozice budou Světlá nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou. A když už rodiče na světelské panenky a ledečské medvědy vyrazí, mohou si sázavské putování protáhnout do Zruče, Trhového Štěpánova a Vlašimi,“ zve na výlety Alena Zemanová.

Celé putování odstartuje v sobotu 21. května na zámku ve Světlé nad Sázavou. Podrobnosti najdete na stránkách.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio