Patolog sedí a kouká na barevné obrázky. Čím je zkušenější, tím rychleji pozná, co znamenají

12. prosinec 2017

Někteří přední patologové budoucím kolegům říkají, že patologie je zajímavé a hezké zaměstnání. Člověk sedí na křesle a kouká na barevné obrázky. „My když koukáme do mikroskopu, opravdu koukáme na pěkné barevné obrázky, je tam hodně červené, je tam hodně modré, není tam moc zelené. Když se učíte patologii, tak musíte koukat do mikroskopu, musíte koukat do knížek, musíte se učit, co tam máte vidět,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni primář patologického oddělení novoměstské nemocnice Jan Brázdil.

A když patolog kouká hodně dlouho, několik let, v hlavě to prý cvakne. „Už si najednou nemusí říkat, že tahle buňka má takové hrbolaté jádro a je taková tmavá a škaredá a má velké jádro naproti té cytoplazmě, tak bude asi nádorová, ale najednou dojde k takovému cvaknutí a člověk to tam vidí,“ vysvětluje Jan Brázdil.

Normální tkáně jsou hezky uspořádané, když tam je například rakovina, dojde k disharmonii

„Když se na to člověk dívá takhle dlouho, je pod mikroskopem vidět harmonie. Dá se říci, že normální tkáně jsou hezky uspořádané, je tam takový soulad a v té chvíli, kdy tam je nějaká choroba, typicky rakovina, dojde k disharmonii, buňky jsou neuspořádané, najednou je to škaredé, ale musí se na to koukat delší dobu. Delší čas se učí člověk tyhle věci poznat a vidět,“ vypráví o práci patologa Jan Brázdil.

Jako skoro každý student medicíny, i Jan Brázdil se toužil stát chirurgem. „Nějakou dobu jsem při studiích chodil na sály, přeci jenom se mi trochu třesou ruce, a chirurgové musí být trošku zruční, tak jsem uznal, že chirurgie nebude nic pro mne. Ale jsou obory, kde se daleko víc hloubá, tak jsem uvažoval o interně. Nějaký čas jsem byl také pomocnou vědeckou silou jako Masařík z filmu o básnících, taky jsem učil mladší studenty anatomii na anatomickém ústavu. Svou roli při výběru oboru sehrál i fakt, že nás strašili, že po škole neseženeme místo. Já jsem končil v roce 2000 a ve čtvrtém ročníku jsme četli inzerát, že na ústavu patologie hledají tři asistenty. Tenkrát jsme přišli za panem profesorem Dvořákem a on si z nás udělal vědecký studentský kroužek, začali jsme něco dělat a po škole jsem tam zůstal.“

Na patologii v Novém Městě na Moravě převažují ženy

Oddělení patologie v Novém Městě na Moravě je v suterénu, Jan Brázdil říká, že je malinké. „Je nás tam deset, dva z toho jsou muži, osm je žen. Nemáme zdravotní sestry, máme zdravotní laborantky, pak jsme tam lékaři, máme tam pitevního sanitáře, máme tam na částečný úvazek administrativní pracovnici.“

I když pitvy zdaleka nepatří k nejčastějším výkonům patologa, na patologii patří. „Není jich tolik jako dřív. V nemocnici našeho typu za rok zemře asi pět set pacientů, a my za rok provedeme asi šedesát pitev. Chtěl bych ale upozornit, že víc pitev provedou soudní lékaři než patologové. Já kulaté razítko soudního znalce nemám. Víte, já to vnímám tak, že u nás jsou nebožtíci takoví zdraví, zatímco soudním znalcům se dostávají všechny autonehody a podobně,“ vysvětluje Jan Brázdil.

Všechno, co se v nemocnici i v ambulanci odoperuje nebo odstraní, jde k nám na vyšetření

Základ patologovy práce tvoří cytologie a biopsie. „Všechno, co se v nemocnici a vlastně i v ambulanci odoperuje nebo odstraní, veškerá ta tkáň jde k nám na vyšetření. My máme laborantky, jejichž úkolem je z toho udělat laboratorní preparát a úkolem lékaře patologa je stanovit diagnózu, říct, co za onemocnění to je. Za rok máme přes sedm tisíc vyšetření,“ upřesňuje Jan Brázdil.

„Vzorky jsou různé. Když vám vyříznou znaménko, z toho uděláme jeden preparát a netrvá nám to tak dlouho. Jiné to je, když jde někdo na operaci střeva a celé mu ho odoperují, tak my to střevo zpracujeme tak, že se na něho podíváme, rozstřihneme, přikrojíme, popíšeme, co tam všechno vidíme, nabereme z jednotlivých částí, z okrajů, z nádorů, vyšetříme uzliny, jestli tam jsou. Z toho střeva uděláme preparátů třeba třicet a tomu chirurgovi a onkologovi napíšeme, jaký je rozsah onemocnění, o jaký typ nádoru se jedná, kam se všude šířil, kam se nešířil a tak dále a tak dále,“ popisuje velkou část patologovy práce primář novoměstského patologického oddělení jeho primář Jan Brázdil.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio