Pokud chybí člověku motivace něco změnit, nepomůže mu ani odborník, říká Zdravá Gurmánka

28. březen 2017

Pestrost v jídle je důležitá, říká Charlotte Vrindavani Kostelková alias Zdravá Gurmánka. Zabývá se celostní stravou. „Je to propojování různých výživových směrů. Někdo je vegan někdo drží bezlepkovou dietu a ten celostní směr znamená nemít klapky na očích a nesoustředit se na jeden směr, ale dívat se okolo. Nevyhýbat se jenom lepku, ale zároveň sledovat, jestli je to zdravé i z ostatních hledisek,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Zdravá výživa ji doprovází od dětství. „Vyrostla jsem na makrobiotice, pak měl bratr podezření na bezlepkovou dietu, takže jsme se stravovali bezlepkově. Tehdy nebyly takové možnosti jako dnes, nějaké bezlepkové výrobky sehnat bylo těžké. Maminka vařila různé bezlepkové palačinky, nešlo jí to, nedrželo to dohromady. Byla to někdy zábava,“ usmívá se při vzpomínce na dětství Zdravá Gurmánka.

Někteří lidé by rádi ozdravili svůj jídelníček, ale nevědí jak

Její maminka je asi padesát let vegetariánka. „To tehdy nebylo vůbec běžné, my jsme měli ve škole jedno chlapce vegetariána a mysleli jsme si o něm, že je divný. Jak se k tomu dostala maminka, vlastně ani nevím, ale nejspíš v tom byly etické důvody. Kvůli zvířatům, asi si myslela, že to bude zdravější bez masa. My děti jsme maso jedly i tatínek. Je pravda, že jsem ale nikdy nebyla obrovský masožrout,“ vyprávěla Charlotte Vrindavani Kostelková.

Zdravá Gurmánka pracuje jako nutriční poradkyně a také jako koučka zdravého životního stylu. Jak vypadá její klient? „Jsou to asi dvě skupiny. Ta jedna je taková, která jí běžnou stravu, a říkají si, že by to rádi změnili, že by to rádi ozdravili, ale nevědí jak. Bojí se, že když něco vynechají, že jim to bude chybět, ptají se, jak to nahradit, jak to kombinovat, jak to upravovat,“ popisuje Charlotte Vrindavani Kostelková.

Kouč je průvodce. Pomáhá člověku vidět situaci jeho problémy z jiného úhlu

Druhá skupina jsou lidé, kteří jsou rozhodnuti nejíst maso a živočišné výrobky a už to delší dobu dělají, jenom neví, jestli to dělají dobře. „Oni se rozhodli, že ta dieta, kterou si vybrali, je správně. Jenom nevědí, čím to doplňovat nebo jestli jim něco nechybí.“

A co nabízí koučka zdravého životního stylu? „Koučů je dnes hodně, jsou různá zaměření. Kouč je průvodce. Pomáhá člověku vidět situaci, jeho problémy z jiného úhlu. Kouč neradí, to dělá poradce. Kouč vede člověka, aby si na to přišel sám. Každý člověk vnitřně ví, co potřebuje, akorát si to potřebuje uvědomit. Kouč vede k tomu, aby si člověk sám našel odpověď,“ vysvětluje práci kouče Zdravá Gurmánka.

Pokud člověk není připraven na změnu, ani kouč mu nepomůže

Úspěch kouče je podle Chartotte Vrindavani Kostelkové hlavně o motivaci klienta. „Pokud není připraven na změnu, kouč mu není schopen pomoci. Je snazší, když má klient cíl. Těžší jsou lidi, kteří nevědí, co mají za problém. Jsou v životě jenom nespokojeni a my teprve hledáme, jaký problém by to mohl být.“

Zdravá Gurmánka patří do týmu odborníků, kteří pomáhají našim Krotitelům tuků se změnou jejich životního stylu. Její rady můžete slýchat v ranní Minutě krotitelů tuků.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio