Před čtyřiceti lety byly první jogínské praktiky jenom pokusy, říká Pavel Málek

20. leden 2017

Situace v Československu v polovině 70. let byla pro Pavla Málka z Humpolce a jeho přátele tak deprimující, že svobodu zkoušeli hledat v józe a taky v přírodě. „Jógu praktikuji čtyřicet let. Začalo to tím, že vyšla kniha Od staré Indie k dnešku, to bylo v roce 1971, tam jsme objevili první prameny, které nás provázely další léta. Vždycky se jí říkalo žlutá kniha o józe,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

„Kniha pojednává o celém jógovém systému. I z pohledu filozofie, nebylo to pro nás začátečníky snadné se s tím poprat, byl to pro nás oříšek. Na začátku sedmdesátých let vycházely další knihy. Hodně důležitá byla ta od Holanďana Van Lysebetha. Pobýval v Indii, vrátil se a udělal krásnou tématiku pro nás Středoevropany. To bylo přijatelnější,“ vzpomínal příznivec jógy a také instruktor Pavel Málek.

Naše pokusy vždycky dopadly dobře, to je zajímavé

První jogínské praktiky byly pokusy. „My jsme to měli napsané. Když nám paní doktorka Bartoňová napsala, že jedna z očistných technik se provádí tak, že se voda leje do jedné nosní dírky a vytéká z druhé, to bylo docela humorné. My jsme nevěděli, jak vypadá speciální konvička pro to určená, takže jsme tápali. Ale vždycky to dopadlo dobře, to je zajímavé. Ty očistné techniky jsme zkoušeli pokus, omyl, ale těch omylů nebylo moc,“ ujišťuje Pavel Málek.

V roce 1980 navštěvoval v Praze náboženskou obec českých unitářů. „Jmenovalo se to Unitária, působili v Karlově ulici. Chodili jsme tam na přednášky, tam jsme se setkávali s jógovou filozofií. Okruh lidí, kteří se tam potkávali, byl nesmírně zajímavý. Samozřejmě, že to byla taková poloilegální organizace. Perzekuovaný jsme nebyli. Nebylo to cvičení, byly to přednášky. Moje působení tam trvalo několik měsíců, pak jsem se vrátil na Vysočinu, ale zanechalo to ve mně velkou stopu.“

Pokud vám nebude sloužit tělo, nebudete se moci dostávat do vyšších úrovní

Jóga znamená sjednocení nebo splynutí. Jóga je sjednocení těla ducha mysli a vědomí. „Tělesná cvičení slouží k tomu, abychom si tělo připravili k dalším duchovním činnostem. Pokud vám tělo nebude dobře sloužit, pokud budete mít nějaké bolesti, cokoli, tak se nebudete moci dostávat do vyšších úrovní. Trénovat mysl a následující techniky, které končí technikami meditačními,“ vysvětluje Pavel Málek.

Podle něj se v současné době slovo meditace velmi zneužívá. „Podle mého pohledu dostat se k meditačním technikám je záležitost několika let tvrdé práce. Vzhledem k tomu, že dodnes jsem nenašel správného učitele, vždycky se říká, když je žák připraven, učitel přijde sám, zatím jsem nepocítil nutnost se tomu věnovat. Já jsem se zaměřil na hathajógu, vedu kurzy. Lidé přicházejí za tělesnými cvičeními. Zaobírat se filosofií s lidmi, kteří o to nemají tak velký zájem, není dost dobře možné“ vypráví Pavel Málek.

Hathajóga je jenom malinká část jógového systému. „Skládá se ze čtyř základních proudů. Jedním z nich je rádža jóga, to je královská cesta. Je to cesta sebekázně, adept opravdu musí pracovat s velikou sebekázní, a proto tam ty výsledky jsou a to se týká i tělesných cvičení, tedy hathajógy,“ vysvětluje Pavel Málek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio