Při pole sportu nejvíce trpí kůže, říká mistryně republiky mezi profesionály Tereza Teislerová

16. srpen 2017

Tereza Teislerová z Pelhřimova je mistryní republiky v pole sportu mezi profesionály. Ziskem titulu se tak automaticky zařadila do kategorie elite. „Pole sport je akrobatický tanec na tyči a v prostoru kolem tyče. Málokdo ví, že tyče máme dvě. Klasickou a spinovou, ta se volně protáčí, a když máme soutěž, tak musíme využít rovnoměrně obě dvě,“ vysvětluje třiadvacetiletá rodačka z Pelhřimova.

S pole sportem začala před třemi a půl lety, když přišla z Pelhřimova do Prahy studovat vysokou školu ekonomickou. „Hodně trénuji, každý den tři hodiny. Pracuji v tanečním studiu v Praze, mám čas trénovat tam. První hodinu strečink, to se rozehřívám, pak hodinku dvě trénuji,“ vysvětluje Tereza Teislerová. Mají pole tanečnice mozoly? „Ano a modřiny po celém těle,“ usmívá se.

Na tyči držíme na kůži, proto nemůžeme tancovat oblečené

Kůže při tomhle sportu podle Terezy Teislerové trpí asi úplně nejvíc. „Na tyči držíme na kůži, proto nemůžeme tancovat v legínách a tričku, ale v kraťasech a podprsence. Potom samozřejmě trpí taky ramena, většinou visíme celou vahou právě na ramenou, trpí i předloktí. Dále si můžeme způsobit různé výrony při doskoku, taky se může natrhnout stehenní sval při strečinku,“ vypočítává druhy zranění Tereza Teislerová.

Tereza okusila právě natržený stehenní sval a v Dobrém dopoledni přiznala dokonce pád na hlavu. „To bylo asi z jednoho a půl metru. Přiznám se, že tenhle prvek, při kterém jsem spadla, jsem od té doby ještě nezkoušela. Byl to jeden z mých vysněných prvků, já doufám, že to překonám a že ho jednou zvládnu. Určitě už to ale nebudu zkoušet sama a bez podložky.“

Je to nový sport a nové prvky se neustále vymýšlejí

Existuje nějaká učebnice cviků pro pole sport? „Jsou různí průvodci na youtube, hodně dobře funguje naše skupina na instagramu. Je to nový sport a nové prvky se neustále vymýšlejí a přes sociální sítě se novinky rychle šíří,“ popisuje zdroje inspirace pro své sestavy Tereza Teislerová. Existuje nějaký prvek, který by se jmenoval třeba Teislerka? „Jestli se jmenuje nějaký prvek po mně? Ne, to opravdu ne,“ směje se Tereza Teislerová.

Tereza Teislerová

A co technické vybavení? „Tyče jsou různé, podle toho, kde jsou umístěné. Ve studiu jsou tyče vysoké standardně čtyři metry, tyč můžete mít i doma, to jsou pak kolem tří metrů a dvaceti centimetrů. Průměr tyče je 45 milimetrů, dříve to bylo i padesát, ale na soutěžích mají vždy 45 milimetrů. Ve studiu máme i čtyřicetimilimetrovou. To je pro ženy, které mají malé ruce. Ale spíš je to jen psychologické. Protože pole dance dělají i děti a ty závodí na pětačtyřicítce,“ vysvětluje Tereza Teislerová.

Pole dance dělají i padesátileté ženy

A jak se s pole sportem začíná? „Já myslím, že to není náročné, první tři měsíce se kolem tyče učíme jenom chodit, různé otočky, základní prvky na tyči, které nepotřebují žádnou sílu ani flexibilitu, až když se tělo s tyčí sžije, učíme se prvky náročnější. Dále se učíme mezi sebou prvky propojovat. Máme ve studiu i padesátileté ženy,“ upozorňuje Tereza Teislerová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio