Při simulaci chůze po měsíci se cítíte hodně lehký, říká student z Havlíčkova Brodu

28. srpen 2015

Jakub Abbrent z Havlíčkova Brodu se podíval do vesmírného centra Space and Rocket Center v americké Alabamě. Zajímá se o robotiku, o vědu a díky tomu, že jeho tatínek pracuje pro firmu Honeywell, se mohl téhle stáže zúčastnit. V Dobrém dopoledni Tamary Peckové vyprávěl o zážitcích ze své pětidenní návštěvy.

„Musel jsem napsat esej, proč právě mě by měli do Space and Rocket Centra vybrat, pochopitelně v angličtině. A pak jsem jenom čekal. Že vybrali právě mě, jsem se dozvěděl od táty, a byl to úžasný pocit,“ popisuje Jakub Abbrent, jak se do Ameriky mezi 306 studentů z 39 zemí světa probojoval. „Opravdu nevím, čím je moje práce zaujala, ale bylo skvělé se tam podívat.“

Seděl jsem v simulátoru kokpitu, snažil jsem se řídit a dokonce i střílet ze stíhačky

Účastníci stáže vůbec nevěděli, co na ně ve vesmírném centru připraví. „Je to rozhlehlý objekt, který má několik velkých budov. Součástí je muzeum cesty na Měsíc, taky je tam kino. Žádná speciální bezpečnostní opatření tam nejsou. Z letiště nás autobusem převezli přímo tam, s ostatními účastníky jsme se seznámili právě v tom kině,“ vzpomíná na návštěvu vesmírného centra Jakub Abbrent.

Jakub Abbrent

Na vlastní kůži si Jakub Abbrent v americké Alabamě vyzkoušel pilotování stíhačky. „Seděl jsem v simulátoru kokpitu, snažil jsem se řídit a dokonce i střílet. Je tam strašně moc páček a hýbátek, knoflíků, že jsem vůbec nevěděl, co které znamená a k čemu slouží. Před tím nám to všechno ukázali a vysvětlili, ale těch instrukcí bylo tolik, že jsme si to ani nestihli zapamatovat. Přetížení jsme nezažili, ale drnčení bylo cítit a opravdu mi to připadlo jako ve skutečnosti,“ usmívá se student z Havlíčkova Brodu Jakub Abbrent.

Zdálo se mi, že skoro létám a připadal jsem si hrozně hubený

Na své stáži také simulovali misi na Měsíc, někteří účastníci byli piloti, někteří byli na základně v Houstonu, jiní byli vědci a právě do téhle skupiny byl zařazen Jakub Abbrent. „Měli jsme za úkol domlouvat se tak, aby mise byla úspěšná. Vědci museli provádět výzkum a průzkum a předávali jsme to dál na základnu do Houstonu. Asi nejsilnější zážitek měli piloti, v rámci té simulace se dostali ven z rakety ve skafandrech,“ vypráví Jakub Abbrent.

Jakub Abbrent zažil také chůzi po Měsíci. „Navázali nás do takových speciálních popruhů a nadnášeli. Museli nás obléci instruktoři. Je to úžasné, přidáte si úžasně lehký. Zdálo se mi, že skoro létám a přidal jsem si hrozně hubený,“ směje se budoucí maturant na havlíčkobrodském gymnázium Jakub Abbrent.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio