Pro rod Haugwitzů byla Náměšť vždy domovem

2. říjen 2013

Hostem v Tandemu byla ředitelka Národního památkového ústavu v Telči PhDr. Martina Veselá, která přijela představit knihu Panství Náměšť v proměnách času. Vznik knihy iniciovala hraběnka Johanna Haugwitz El-Kalak. Dcera posledních majitelů panství v Náměšti. Sama je vzděláním germanistka a historička. „Ten začátek je spojený s příběhem, všechno začalo před rokem na zámeckém koncertě, který probíhá v září. Na ten koncert se sjede velká část rodiny Haugwitz. Po loňském koncertu jsme se s paní hraběnkou shodly, že je škoda, že Náměšť nemá samostatnou knihu. Slovo dalo slovo a za rok byla kniha na světě. Byl to termín šibeniční, ale zvládli jsme to,“ začíná Tandem Martina Veselá.

„Chtěla připomenout Náměšť jako rodové sídlo, bylo to významné panství, které bylo velmi dobře hospodářsky vedeno mnoha generacemi Haugwitzů. Je to úžasný zámek, s úžasnou historií a s mnoha osobnostmi rodu Haugwitzů. A dalším důvodem bylo bezesporu to, že Johana Haugwitz se v roce 1943 na zámku narodila. I když si panství v Náměšti nepamatuje, vnímá ho jako domov,“ troufla si vyjmenovat důvody, proč hraběnka Johanna Haugwitz El-Kalak toužila vydat knihu o svém rodišti, ředitelka Národního památkového ústavu v Telči Martina Veselá. Při přípravě knihy mnohokrát cestovala za hraběnkou do Vídně. Měla tedy příležitost nad dobrým štrůdlem a mnoha šálky kávy hraběnku Haugwitz poznat blíže.

Kniha Panství Náměšť v proměnách času není prostým průřezem dějinami náměšťského panství. Přináší informace o rodu Haugwitzů, zaměřuje se na osobnosti, které byly výjimečné, a bez rozdílů nás seznamuje s lidmi činnými politicky, kulturně a vědecky. Méně známá i zcela nová fakta přinášejí kapitoly popisující milníky života posledních vlastníků panství v průběhu 20. století.

Velmi zajímavou kapitolou bylo i pro samotnou hraběnku Johannu Haugwitz El-Kalak válečné období. O tom, co dělal tatínek Johanny Jindřich Haugwitz a jeho bratr. „Ani rodina, ani nejbližší rodina nevěděla, že otec Johanny Jindřich Haugwitz se svým bratrem velmi aktivně podporovali rodiny na Vysočině, které měli nějaké válečné újmy a ztráty. V těch archivech jsou dochovány seznamy se jmény a částkami. A to staví rodinu do úplně jiného světla v souvislosti s poválečnou dobou,“ vysvětluje Martina Veselá.

Logo

Rodina Hagwitz se hlásila k německé národnosti a po válce byla na základě Benešových dekretů odsunuta. Z panství se odstěhovali už v dubnu 1945 jen proto, aby rodinu ochránili před postupující frontou. Vůbec nepočítali s tím, že se nikdy na panství nevrátí. „Tatínek Johanny o tomto období nikdy nemluvil, pociťovali to jako obrovskou ztrátu. Ztrátu milované Náměšti. Náměšť rovná se domov. To byla největší ztráta pro její rodiče.“

Hraběnka jezdívá do Náměště každý rok a má velmi dobrý vztah s kastelánem zámku Markem Bušem. Kniha Panství Náměšť v proměnách času byla slavnostně pokřtěna 21.září Výtěžek z jejího prodeje bude použit na částečné pokrytí restaurátorských prací na Státním zámku Náměšť nad Oslavou.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio