První představitel filmového Švejka Karel Noll je stále černá ovce rodiny

28. listopad 2014

„Byl černá ovce naší rodiny, neodmaturoval. Druhý nebo třetí den po neúspěšné maturitní zkoušce utekl Karel Noll ke kočovné společnosti do Ústí nad Orlicí. Celá rodina ho zavrhla, protože Nollové byli středostavovská rodina v Havlíčkově Brodě,“ vypráví o prvním představiteli Haškova Švejka Karlu Nollovi jeho prasynovec Jiří Janů.

Václav Noll měl na náměstí v Německém Brodě pekařství, Karel Noll byl jeho jediný syn, ještě měl čtyři sestry. Bratr Václava Ludvík byl 36 let sládek v městském pivovaru. „Teď si vezměte, že Karel, mazánek, nejmladší, všemi sestrami hýčkán a rozmazlován, neudělá zkoušku a druhý den zmizí, jen napíše dopis na rozloučenou.“

Rodiče z Karla Nolla chtěli mít obchodníka, on zběhl ke kočovnému divadlu

Karel Noll prý jako chlapec navštěvoval školní divadelní kroužek, ale jeho rodina tenhle koníček vůbec nepodporovala. Karla Nolla si představovali jako obchodníka. „Taky je klidně možné, že neodmaturoval úmyslně. Představte si čtyři sestry, maminka, přísný tatínek. Stále pátrám po věcech, které s mým prastrýcem souvisí,“ vypráví prasynovec představitele prvního Švejka Karla Nolla Jiří Janů.

O odkaz Karla Nolla se začal zajímat asi před třemi lety, opravdu se o něm v rodině moc nemluvilo. První informace získal díky paní Hromadové z Havlíčkova Brodu. Od své babičky Boženy Jiří Janů zase ví, že Ella Nollová, vdova po Karlovi tu a tam do Německého Brodu jezdila navštěvovat Karlovy rodiče. Ella Nollová byla také herečka, ve filmech hrála hlavně akurátní, pavlačové ženy, ve filmech se objevovala až do 50.let.

Rodina Karla Nolla nevzala na milost asi nikdy

„Na milost se Karel Noll nevzal nikdy, v rodině se více vytahoval jiný slavný Noll. Karikaturista, ilustrátor dětských knížek Miloš Noll, ale Karel ne, o něm se prostě nemluvilo. Možná, až když jsem otevřel kavárnu Noll v Brodě, začalo povědomí o něm i mezi Broďáky stoupat,“ uvažuje Jiří Janů.

„ V současné době jsem v jednání s člověkem, který adoptoval jeho hrob na Olšanských hřbitovech. Doufám, že se domluvíme a že se mi podaří místo posledního odpočinku Karla Nolla a jeho ženy Elly trošku zvelebit.“

Josef Lada podle podoby Karla Nolla namaloval svého Švejka

Karel Noll zemřel náhle 29.února 1928 při filmové práci. Nikdo neví, proč se to stalo. „Pořád hledám úmrtní list, ale zatím jsem nic nevypátral, asi jsem první, kdo se v naší rodině o Karla Nolla zajímá.“

Málokdo ví, že Karel Noll byl předlohou pro podobu Josefa Švejka, kterou namaloval Josef Lada. „Asi nemůžeme říci, že mu seděl předlohou, ale ta podoba je jasná. Když se podíváte na Karla Nolla, je to kulatá hlava, kulatý nos. A teď koukněte na podobu Švejka v podání Rudolfa Hrušínského, to je přesně Karel Noll,“ vypráví jeho prasynovec Jiří Janů.

Kritikové Karla Nolla označují jako nejlepšího filmového Švejka

Jiřího Janů jen mrzí, že Karla Nolla nikdy neuslyší z filmového plátna promluvit. „Umřel při natáčení v roce 1928, takže ho zvukový film nepotkal. Nicméně kritikové píší, že představitel Švejka Karel Noll byl prý nejlepší. To se moc dobře čte a moc dobře se to poslouchá,“ usmívá se prasynovec Karla Nolla Jiří Janů.

Na dopise jsou asi slzy Karla Nolla. Byl dojatý, že mu píše Hašek

V rodinném archivu má Jiří Janů dokonce pověřovací dopis, který napsal Karlu Nollovi autor Dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek. „Když se podíváte pozorně, tak na dvou nebo na třech místech je dopis rozmazaný. To asi, jak Karlovi Nollovi tekly slzy, když dopis četl,“ upozorňuje na nepatrný detail na rodinném pokladu prasynovec slavného Karla Nolla.

Další věci z pozůstalosti havlíčkobrodského rodáka - prvního filmového představitele Švejka jsou k vidění v kavárně Coffee Noll, kterou Jiří Janů v Havlíčkově Brodě provozuje.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio