Šance dostat Železné hory na seznam UNESCO? Padesát na padesát

14. září 2016

Národní geopark Železné hory usiluje o vstup na seznam UNESCO. „Šance je padesát na padesát. Pokud použiju hokejovou terminologii, tak jsme vyhráli skupinu a jestli se dostaneme dál, to se dozvíme v listopadu. My tomu ale věříme. Do osmifinále se dostalo sedm týmů, je přece úžasné, že mezi světovými geoparky jsou nějaké Železné hory,“ vyprávěl v Dobrém dopolední ředitel Národního geoparku Železné hory Daniel Smutek.

Kdyby za nimi nebyla čtyřicetiletá praxe, kdyby za nimi nestáli lidé z celého regionu, kteří jim fandí, ani ve snu by správce Železných hor nenapadlo požádat o vstup do Národní sítě geoparků. „To bylo před čtyřmi, pěti lety. Jak čas běžel a jezdili jsme po světě, po konferencích světových i evropských geoparků, začalo nám to vrtat v hlavě, byly tam prezentace činností, které jsme dělali i my,“ vzpomínal na začátek ročních příprav o žádost dostat se na seznam UNESCO hydrogeolog Daniel Smutek.

Kriste pane, co to děláme?

„Geologové jsou chlapi, v Kanadě jsme se bavili s kolegy z Německa, Číny, Portugalska a oni řekli, že se zdá, že bychom na to mohli mít. A to bylo symbolické bouchnutí do stolu, že do toho půjdeme a zažádáme. Pak jsme se vrátili a řekli si: Kriste pane, co to děláme? Ale slovo dělá muže, tak jsme začali pracovat. Práce na té nominační žádost trvala tři čtvrtě roku,“ vypráví Daniel Smutek.

Hydrogeolog Daniel Smutek

Dotazník obsahoval tři sta otázek v pěti okruzích. O část geologickou starost neměli. „Další téma bylo o prezentaci geoparku a také o tom, jak je přijímáno širokou veřejností, která žije na jeho území. Odpovídali jsme na to, jak je geopark schopen vydržet, jak náplňově, personálně a finančně. A také jsme museli upřesnit naše cíle a další strategii. Tahle záležitost je o kontaktech. Abych to zkrátil: prostě jsme to dali,“ usmál se Daniel Smutek.

Komisařům jsme ukázali koncentrát toho, čím se Železné hory vyznačují

Nominační materiály byly přijaty, v létě jejich obsah přijeli do Železných hor zkontrolovat dva komisaři. Ir a Číňanka. „Dva tři měsíce předem jsme dostali vědět, že přijedou, oba jsou z parků, které už ve světové síti jsou. Dvou a půl denní návštěva musela obsahovat vše, co je v těch tři sta otázkách z dotazníku, koncentrát toho, čím chceme reprezentovat a čím se vyznačuje a čím je charakteristický ten který geopark,“ vysvětluje Daniel Smutek.

Nakonec jsme je posadili do pletených košů horkovzdušných balonů

„Komisaři trochu roztávali, když starosta obce Brloh u Přelouče vyprávěl, že díky geoparku se podařilo vyčistit místní lom a že se stal středem obce, kde se scházejí lidé. Setkávali se s geology, odborníky z ministerstva životního prostředí, dalšími starosty, kteří hovořili například o plánovaných naučných stezkách. Nakonec jsme je posadili do pletených košů horkovzdušných balonů, aby viděli Železné hory svrchu, aby věděli, že to stojí za to,“ popisoval průběh kontroly Daniel Smutek.

Členství v globální síti geoparků UNESCO je propůjčeno na čtyři roky. Jestli se to podaří Národnímu geoparku Železné hory, se všichni dozvědí v listopadu 2016.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.