Sbírání modelů aut přerostlo v závislost, a tak vzniklo v zámku v Přísece Muzeum autíček

11. srpen 2017

Muzeum autíček v Přísece funguje druhým rokem, otevřelo se 10. 10. 2015. Firma, která je provozuje, zámek v Přísece odkoupila, zrenovovala a přestěhovala tam modely autíček. Za všechno může soukromá sbírka modelů autíček Radka Bukovského, který věnoval všech svých více než deset tisíc modelů na to, aby se muzeum mohlo otevřít.

„U něj to přerostlo až v závislost a dnes je díky němu zámek v Přísece čtyři patra plná autíček a koleček,“ usmívá se provozní muzea. Celkem v něm pracuje devět zaměstnanců, aby se při celoročním provozu kromě jen několika svátků mohli vystřídat.

I když jsou v muzeu z největší části vystavena auta, zdaleka sem nemusejí mířit jen pánové, kluci či dědové. Dámy všech věkových kategorií navštěvují Muzeum autíček také s radostí a rozhodně se tady nenudí. V muzeu je pro ně i část s panenkami a hračkami pro děvčata. „Mají pro sebe vitríny, kde jsou k vidění panenky od první republiky až po současné hračky, třeba i vystavené automatické pračky, včetně té nejstarší, což je babička s valchou,“ láká Eva Škrdlová.

Přísekohraní poprvé pozve na soutěže a hry všechny generace

První ročník rodinného festivalu chce přilákat návštěvníky všech tří generací. „Nazvali jsme ho Přísekohraní a vzniklo spoluprací s portálem Česká hračka. Podívala jsem se na jejich web a řekla jsem si, že to místo je natolik jedinečné, že by si zasloužilo nějakou akci,“ říká zakladatelka České hračky Natálie Richterová. „Ideální by bylo, aby nám vyšlo počasí, ale zatím to vypadá bez deště,“ doufá Natálie. Návštěvníci se schovají v muzeu, ale venku v areálu na louce bude k vidění další spousta hraček z regionu, připraveny jsou i soutěže a program pro celou rodinu.

Tvořivé dílny nabídnou rozvíjení fantazie, slovní zásoby, logiky a podobně. Budou k dispozici hlavolamy, hry, stavebnice, modely a nebude chybět ani nejznámější hračka z Vysočiny, známý Igráček. Předvedou se hasiči a k dispozici pro hladové a žíznivé bude i kavárna, aby rodiny mohly zůstat až do 19 hodin, kdy festival skončí.

Program je připraven pro všechny věkové kategorie. Nejmenší miminka v kočárcích vezmou jejich rodiče a naučí se cvičení s kočárky zvané strollering. „Bude tam i slalom s kočárky,“ těší se Natálie Richterová. Batolata a nejmenší děti mohou například stavět s kostek, všechny děti pak absolvují soutěžní okruh s osmi stanovišti a cenami na závěr. Losovat se bude i hlavní cena – model Tatry 603 na dálkové ovládání.

Eva Škrdlová
Natálie Richterová
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.