Stačilo při nájezdu o dva centimetry zvednout zadek a byl z toho titul juniorského mistra světa

13. únor 2017

Stačilo zvednout o dva centimetry těžiště a byla z toho zlatá medaile na juniorském mistrovství světa ve skocích na lyžích. Ještě na konci roku 2016 se novoměstský skokan Viktor Polášek trápil, pak mu trenér Richard Schallert poradil, ať změní nájezdové postavení. Zkrátka, aby zvedl zadek asi o dva centimetry výš a bylo. „Mluvíme o přibližně dvou centimetrech. Mám techniku na menší můstky, byla tam malá technická chyba, kterou jsme nedokázali odstranit, když jsem sedával špatně,“ vyprávěl Viktor v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Skokan nemá sám vůli něco měnit. „Trenér má ideu, vy se snažíte to dodržovat. A když to nejde, tak musíte něco změnit,“ krčí rameny Viktor Polášek. Dva centimetry mu přinesly zlatou medaili. „Nebyl jsem vůbec nervózní, byl jsem v pohodě. Říkal jsem si: normální závod. Já jsem loni docela neočekávaně skončil na čtvrtém místě. Věděl jsem, že jestli budu skákat normálně, takže by to mohlo vyjít,“ popisuje první únorový den Viktor Polášek.

Půl kilo jsem dojedl vajíčky, párky a zeleninou

Ale jistá komplikace přeci jenom nastala, ráno vážil asi o půl kilogramu méně, než v jeho případě povolují pravidla. „Na hotelu nevařili moc dobře, a nechtěl jsem před vážením vypít půl litru vody, to se moc příjemně neskáče. Naštěstí jsem to půl kilo dojedl vajíčky a taky tam měli nějaké párky a zeleninu,“ vzpomíná na nepříjemnost Viktor Polášek. Pokud by na závodech vážil méně než má, byl by diskvalifikován za příliš dlouhé lyže.

Po snídani hráli s Rakušany na play stationu Fifu, bez oběda se z důvodu servisu na hotelu museli obejít a pak se vypravili na můstek. „Měl jsem číslo 54, čekal jsem asi dvacet minut. První tréninkový skok se povedl, první do závodu se povedl ještě lépe, to byla spokojenost a pak už stačilo to jenom potvrdit. Nahoře jsem říkal, že se budu dívat na ty přede mnou, ale pak jsem si to rozmyslel, poslouchal jsem hudbu a byl jsem v pohodě, když jsem šel na můstek,“ vypráví Viktor Polášek. Po každém skoku na závodech probíhá vysílačkou komunikace s trenérem, ale na mistrovství světa Viktor neslyšel žádnou připomínku.

Kombinéza je moc velká, můžete si to sešít na neděli

Skokan na lyžích musí myslet na spoustu věcí, kromě správné techniky provedení skoku také na to, aby mu byla dobře kombinéza. „To jsem zažil na světovém poháru ve Wisle, doskočil jsem a hned jak procházíte bránou, měl by vás rozhodčí vyzvat, že jdete na měření kombinézy. Nikdo mi nic neřekl, vyzvali mě až později. O jé, to bude ještě sranda, proběhlo mi hlavou. Šel jsem na přeměření a jenom jsem slyšel: ta kombinéza je moc velká. Změřil tělo, změřil kombinézu a řekl: můžete si to sešít na neděli,“ usmívá se při vzpomínce na lednové závody Viktor Polášek.

O sešití kombinézy na správnou velikost se starají trenéři. „My to taky umíme, ale většinou to dělají trenéři, akorát tam namalujeme čáru, aby věděli, kudy mají šev vést. Žádný speciální šicí stroj nepoužíváme. Na kombinéze nesmí být dvojité švy, když přiberete, tak je to vaše mínus, že vám je kombinéza těsná,“ říká Viktor Polášek.

Někdy si pan kontrolor smlsne: tady to bude podle pravidel, tady se nebude podvádět

Nebylo to poprvé, co byl Viktor kvůli kombinéze diskvalifikován. Při přechodu z kontinentálního poháru do světového to prý zažije skoro každý. „Někdy si pan kontrolor smlsne: tady to bude podle pravidel, tady se nebude podvádět. Většinou je problém v délce od rozkroku na zem. Ale já už nějaké zkušenosti mám, tak snad už mě nechají být,“ usmívá se Viktor Polášek, který se chystá na seniorské mistrovství světa ve finském Lahti. „Když budu do třicítky, budu spokojený.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.