Svatomartinský průvod má i svého ministra financí. Na starost má čokoládové dukáty

11. listopad 2015

Jiří Jeřábek je čokoládový ministr financí. Každý rok 11. 11. obstarává 43 kilogramů čokoládových dukátů, které mezi lidi rozhodí svatý Martin. Letos projede průvod včele s Martinem centrem Jihlavy už po osmnácté. A ani rekordní teploty v plusových hodnotách organizátory nevyvedou z míry. „Bude i sníh, opravdu ho zařídíme. Ale má to být překvapení, tak nesmím prozradit podrobnosti,“ usmíval se tajemně ochránce čokoládového pokladu v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Co zapomněli, co nevyšlo, a co nebylo tam, kde mělo být? To si organizátoři řeknou hned po dnešním odpoledni. „Já jsem hlava děravá, takže si nepamatuju, co se nám kdy nepovedlo. Ale my se hned poté sejdeme a sepíšeme, co se nepovedlo. Protože, když to neuděláme hned, tak si na to vzpomene zase, až se nám to stane. Papír s připomínkami má na starosti Šiška, tedy paní Kolářová,“ vypráví Jiří Jeřábek.

I čokoládové peníze se musí zodpovědně přerozdělit

Ten se ke svatému Martinovi dostal přes Havířský průvod, který pořádá stejná parta lidí. „Spolužák mého syna se ho zeptal, jestli nechce jít taky. Tehdy se mu moc nechtělo, ale líbilo se to mladším dětem. Nakonec šli v průvodu všichni tři. A mně přišlo tak nějak přirozené, že se přidám. Bylo potřeba hromady šatů přenést z jednoho místa na druhé. Poznal jsem díky tomu úžasnou partu lidí,“ vypráví Jiří Jeřábek.

Největší úkol okolo čokoládových dukátů je jejich správné rozpočítání. „To se musí rozdělit na několik menších celků. Aby se nám jako jednou nestalo, že jsem podával Martinovi mošnu s penězi s tím, že je poslední, ale v tom hluku mě neslyšel, takže u pošty už neměl co házet. Musel mávat prázdnýma rukama.“

Jak se jednou průvod rozejde, už ho nezastavíte

Právě hluk nedovolí pořadatelům a účastníkům průvodu v jednom mezi sebou komunikovat. „Každý ví, co má na starost, co musí udělat, kde má být, takže jak to spustíme, průvod už se zastavit nedá. A pak: děj se vůle Boží,“ krčí rameny Jiří Jeřábek. Jako pokladník Martinovi podává dukáty a kvůli tomu zažívá nejednu horkou chvilku. Kolem Martina a jeho bílého koně jako ochranka sice fungují římští legionáři, ale některé děti se vrhají pro zlaťáky málem pod kopyta.

Průvod vychází v 17 hodin od Brány Matky Boží, Zlatým hřebem svatomartinského podvečera bude ohňostroj, který odstartuje přesně v 17:52. Hudbu umocňující zážitek z barevné show doplní hudba, kterou bude vysílat Český rozhlas Region.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio