Švejk má ve světě 60 soch, ale v Čechách ani jednu

18. červenec 2014

U příležitosti stého výročí atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda v domě, kde byl dopsán Dobrý voják Švejk, sundali a umyli všechny obrazy, aby na ně nekálely mouchy. „V Lipnici není kanalizace, tak tam máme přemouchováno. Obzvlášť si oblíbily France Josefa. Lítaj na něj, kálej na něj,“ zahájil Tandem Tamary Peckové pravnuk Jaroslava Haška Martin Hašek.

Na letošní ročník Haškovy Lipnice dorazila i delegace z ruské Samary, kde Jaroslav Hašek pobýval. „Letos tam dokonce odhalili sochu Švejka. Po světě jich je na šedesát, ale tady u nás žádná není. Ale snad se blýskne na lepší časy a za tři roky bude na náměstí v Kralupech nad Vltavou,“ přibližuje plány party nadšenců a milovníků díla a odkazu Jaroslava Haška jeho pravnuk Martin.

Na sochu Švejka může přispět každý

Už teď se na sochu snaží shánět peníze. V lipnické hospodě U České koruny je dokonce kasička, do které mohou lidé na bronzovou sochu Švejka přispět. Nápad na sochu v Čechách vzešla právě od lidí z Kralup nad Vltavou. „Byli prostě první a to se cení,“ vysvětluje umístění bronzového Švejka v Kralupech Martin Hašek.

V propagaci odkazu svého pradědy Martin Hašek neváhá jít ještě dál. „Plyšová postavička vojáka Josefa Švejka pojede na Severní pól. Doveze ji tam polárník Miroslav Jakeš. Pěkně se tam s ní vyfotí a přiveze ji zpět.“

Občas si chodím s pradědou popovídat na jeho hrob

Vzpomínky pochopitelně Martin Hašek na Jaroslava nemá, ale souznění s ním cítím. „Když mám těžkosti a zvažuju otázky, situace, kam bych se měl vydat. Jdu na jeho hrob, sednu si tam s pivem. Povídame spolu a rozjímáme. Genius loci na tom místě cítím pořád.“

Pravnuk Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka četl až v sedmnácti letech. „Za to může táta. Já četl Verneovky. Švejk byl pro mě nuda. Přečetl jsem padesát stránek a říkal si: ježiš, to je nuda. Co to jako je. Nechal jsem ho vždycky ležet otevřeného na sté stránce a četl Vinnetoua, aby měl táta radost,“ přiznává Martin Hašek.

Martin Hašek maturoval z pradědy

Švejka četl až kvůli maturitě. Byla to povinná četba. „Já si toho Haška vytáhl. Byla to moje maturitní otázka. Myslel jsem, že to je podvod, že tam někdo nasázel dvacet dvacítek. Hrabal – Hašek. Já jsem se tu jedinou otázku neučil. Dostal jsem dvojku. Ale jenom proto, že v mé třicetistránkové slohové práci bylo mnoho gramatických chyb,“ vzpomíná Martin Hašek.

Sběratelé podpisů si přijdou na své

Pravnuk Jaroslava Haška Martin žije v Lipnici nad Sázavou a každý rok pořádá festival Haškova Lipnice, jehož první ročník se konal už v roce 1959. „Návštěvníci si mohou přinést obrázek nebo knihu od Jaroslava Haška a podepíšou ji tři generace Hašků. Já pravnuk, táta profesionální vnuk a ještě prapravnuk. Matěj, syn mé sestry,“ zve do Lipnice Martin Hašek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.