Tanec by měl být součástí vzdělání, říkají taneční mistři Hana a Josef Málkovi

8. říjen 2015

Waltz, cha-cha, jive, polka a valčík. To jsou tance, které zvládnou po měsíci tanečních současní návštěvníci kurzů v Jihlavě. „Taky už umí tančit bachatu. To je latinsko-americký tanec. Mohou ho využít na diskotékách. Mazurkou už se v tanečních dávno nezačíná. To je spíše pro pobavení těch, kteří tam přišli. Používáme ji také na prodloužených jako oficiální zahájení,“ vyprávěli Hana a Josef Málkovi v Dobrém dopoledni Tamary Peckové. Taneční mistři letos zahájili 41. taneční sezonu.

Tanec je obyčejná chůze, ale ta chůze musí mít určitý rytmus. „A udržet rytmus a tancovat s hudbou a v souladu s ní, to není vůbec snadné. My začínáme jednoduchými kroky, na skladby, které baví současnou mládež. A z toho pak uděláme tanec bachatu, která je postavena na chození a různém natáčení,“ usmívá se Hana Málková.

Současnou mládež v tanečních nejčastěji zradí fyzická kondice

Za roky, které jako mistři na Vysočině odučili, mohou manželé Málkovi srovnávat. „No, dnešní frekventanti nejsou tak šikovní jako dřív. Zatímco dřív byla šikovnější děvčata, a chlapcům to déle trvalo, dnes se to vyrovnává. Je to dáno jejich zájmy, sedí u počítače, sedí ve škole, když mají mít tělocvik, tak se z něho omluví. Pak přijdou do tanečních a dvouhodina je pro ně náročná. Zradí je fyzička,“ krčí rameny Josef Málek.

Podle tanečních mistrů je sportovní průprava důležitá. „Aby chápali, co se po nich v tanečních chce. Pravá má vyjít teď, levá potom. Oni si je pletou. A zvládnout rytmus je pro ně velký problém. Neposlouchají taneční hudbu, to jim chybí,“ uvažuje Hana Málková a ani její manžel neví, jak tohle změnit. „To se musí už ve škole, podle mě je tanec svým způsobem součást vzdělání. To nám bylo vždy vtloukáno a já myslím, že je to pravda.“

Valčík a polka? U toho se mladí zadýchají

Většina tanců zůstává na stejné úrovni. „Vždycky jsme si říkali, že cha-cha a jive časem odpadnou, že je nebudou chtít mladí tancovat. Je zajímavé, že když se je naučí, jsou to jejich nejoblíbenější tance. Když se jich ptáme, co chtějí zahrát, co si chtějí zatancovat, většinou si přejí cha-chu. Mezi oblíbené patří waltz. Méně je baví foxtrot a problém mají s tangem. To je tanec pro dospělejší páry, tam musí být u sebe a vnímat partnera a v tom mladém věku to není zažité,“ vypráví Hana Málková.

Mezi nejméně oblíbené tance patří polka a valčík. „Oni se u toho unaví hodně, protože je to fyzicky náročné. Pro ně je zajímavější jive, tam je hodně figur, jsou hodně od sebe, hodně poskakují. Polka a valčík, u toho se zadýchají, tak je tančit nechtějí,“ vysvětlují manželé Málkovi.

Dnes se nosí všechno a to je dobře

A co móda? Které období se paní Málkové nejvíc líbilo? „Mně se líbí to, co je dnes. Krátké, dlouhé, s volánky, bez volánků, zlaté, stříbrné, cokoli. Mám obrovskou radost, že se začíná vracet móda šedesátých let. To je letos opravdu moderní,“ usmívá se Hana Málková. V současné době manželům Málkovým dělají radost hlavně kurzy pro dospělé. „To nás teď opravdu nabíjí energií. Oni si k nám přijdou zasportovat, je to jejich taková aktivita a všechny nás to baví,“ uzavírá dopolední povídání Josef Málek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio