U nás je hezky, láká do psychiatrické nemocnice Martin Šťastný

31. srpen 2015

Pozvánku na 17. ročník Týdne duševního zdraví přinesl do Českého rozhlasu Region vedoucí klinický psycholog Martin Šťastný z Psychiatrické nemocnice Jihlava. V areálu zvaném Na kopečku chystají pro pacienty z nemocnice i pro příchozí výstavy, koncerty, jarmark i představení zoo koutku. „Výstava začne už tento čtvrtek 3. září vernisáží malíře Honzy Volfa, který kreslí veselé obrázky, často usmívající se sluníčko,“ nalákal Šťastný.

V neděli potom vystoupí skupina historického šermu Vyděděnci a na 19. hodinu je naplánované divadelní představení Žijí mezi námi. „Jde o vtipnou komedii o jedné zvláštní psychoterapeutické skupině. Zahrají členové jihlavského De Facto Mimo divadla,“ představil začátek Týdne duševního zdraví psycholog.

„Oblíbený třeba i pro kolektivy škol a školek je úterní jarmark, kde si mohou příchozí koupit různé řemeslné výrobky a třeba i výtvory našich klientů. Do klubu psychiatrické nemocnice mohou od pondělí 7. září lidé přijít prohlédnout si obrazy naší bývalé pacientky Anny Budínové,“ pozval host Dobrého dopoledne.

„Ve středu a čtvrtek příchozím představíme náš zoo koutek. Tedy psy a koně, kteří pomáhají pacientům v terapiích. A v pátek se o program postará občanské sdružení VOR Jihlava,“ pozval psycholog jihlavské psychiatrické nemocnice Martin Šťastný. „Přijďte se k nám podívat. U nás je hezky,“ usmál se psycholog.

Pacienti psychiatrické nemocnice se perou se závislostmi, psychózami i demencí

S klinickým psychologem Šťastným jsme kromě akce Týden duševního zdraví probrali také nejčastější důvody, které přivádějí pacienty do jihlavské psychiatrické nemocnice. „Velkou část pacientů tvoří lidé s různými závislostmi. Stoupá také počet onemocnění demencí, tady jde tedy o starší pacienty a stále se drží skupina lidí s psychózami a také ti, které trápí úzkosti nebo deprese,“ shrnul Martin Šťastný. „Závislost začíná být problémem, pokud negativně ovlivňuje chod našeho života,“ poradil posluchačům psycholog.

Úzkost může navodit stav podobný infarktu

Rad, jak se starat o duševní zdraví, je v časopisech a televizi plno. Víme, že máme chodit do přírody, odpočívat, poslouchat příjemnou hudbu a dopřát si čas jen sami pro sebe. Málokdy se ale těmito obecnými radami řídíme. Psycholog Martin Šťastný proto upozorňuje na další důležitý aspekt. „Podstatné je, nakolik je člověk schopen vlastní sebereflexe. Najít příčinu potíží a řešit ten problém, to je cesta, jak ulevit své duši. Neřešené problémy způsobují psychické potíže, ale můžou ovlivnit i tělesný stav. Taková úzkost dokáže způsobit svírání na hrudi, bušení srdce a stav podobný infarktu,“ upozornil na provázanost mezi duší a tělem host Dobrého dopoledne psycholog Martin Šťastný.

Spustit audio