V hifi klubech lidé na koleni vyráběli skvělou audio techniku

23. duben 2015

V roce 1982 založil žďárský Hifi klub Svazarm. „Základnu tvořili lidé, kteří se zajímali o audio techniku, proto je v názvu hi-fi. Prapůvodně v roce 1982 nebylo video, ani počítače, takže se scházeli lidé, kteří se zajímali o audio. Další částí byla sekce elektro, naučili se něco ze slaboproudé elektroniky, aby si mohli věci pro své audio zařízení vyrábět sami,“ vyprávěl o historii Hifi klubu ve Žďáře nad Sázavou jeho dnešní předseda Jiří Mühlfait. Společně s ním do Dobrého dopoledne přišla další členka Kateřina Šteidlová.

Jediná česká produkce audio techniky byla v osmdesátých letech pouze Tesla. „Komponenty nebyly dostupné, nebo byly drahé. Když si někdo chtěl vyrobit vlastní mixážní pult, zesilovač, nebo reproduktory, v Hifi klubu měl možnost se naučit, jak si to udělat a dostali příležitost si to udělat,“ usmívá se předseda Jiří Mühlfait.

Svoji roli sehrálo i kutilství Čechů

Kde sháněli tehdejší členové součástky, to si současný předseda neumí vysvětlit, na druhou stranu připouští, že velkou roli i v této branži sehrálo kutilství, které je Čechům tak vlastní. „Nebyly to složité přístroje, tam šlo o to, že lidi vymysleli, jak to složit dohromady, aby to mělo nějakou přidanou hodnotu a aby to fungovalo lépe než z té velké produkce.“

Hifi klub ve Žďáře nad Sázavou sídlil v Moučkově domě. „Opustili jsme ho dobrovolně, měli jsme dům půjčený od státu, a protože se klubová činnost postupně ustávala, dům byl pro nás zbytečný. Teď už žádné prostory nepotřebujeme, stačí nám jenom korespondenční adresa,“ směje se předseda Jiří Mühlfait.

K filmovému střihu jsme používali dvě videa. Napravit chybu bylo opravdu hodně složité

Jiří Mühlfait přišel do Hifi klubu v roce 1998. „Chodil jsem do videokroužku, byla tam kamera, byla tam střižna. To byly dvě videa, kdy se z jedné kazety stříhalo na druhou. Jedno video sloužilo jako přehrávač a druhé jako nahrávač. Přepisovalo se to z jedné kazety na druhou. Člověk se sice mohl zmýlit, ale oprava byla hodně náročná,“ vzpomíná bývalý člen a současný předseda Hifi klubu Jiří Mühlfait.

V roce 2001 začali členové klubu pořádat soutěž amatérských filmů Žďárský videošotek, který se postupem času přejmenoval na Žďárského trpaslíka. „To byl nápad našeho kamaráda a dalšího člena Martina Švomy, který studoval filmovou vědu. Všechna města mají své festivaly, pojďme si taky nějaký udělat. Tak jsme to zkusili,“ vypráví Kateřina Šteidlová.

Letní soustředění je pro každého

Největší aktivitou současného Hifi klubu je pořádání Letního soustředění mládeže ve Štěpánově nad Svratkou. „Tohle soustředění má tradici od roku 1983. V současné době se zaměřují na výuku programování, elektroniku, 3D programování a foto-video. 14 dní se učí základy oboru, který je baví. 99% lektorů se živí tím, co vyučují,“ vysvětluje Jiří Mühlfait.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio