V Horáckém divadle zkouší letošní nejodvážnější inscenaci. Tvůrci jsou zvědaví na reakce publika

21. listopad 2017

Umělecký šéf Horáckého divadla Pavel Šimák si letošní noc divadel a následné předávání cen Horác užil. „Byla to strašná dřina pro celý soubor a já jsem se musel prolínat celým děním. Ale užíval jsem si to, protože jinak se na vše dívám tak nějak zvnějšku, takhle jsem byl uvnitř. Bylo totiž potřeba každé tělo,“ usmíval se umělecký šéf souboru v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Noc divadel je pro herce hodně náročná. Nejdřív netradiční prohlídky celého divadla pro veřejnost, pak předávání diváckých cen a letos nově i afterparty ve foyer. „Na všem se podílel celý soubor, makalo celé zákulisí. Chtěli jsme divákovi dopřát šok, že se během předávání cen změní celé foyer. Přišli do divadla a tam to vypadalo tak, jak jsou zvyklí. Jen co si sedli do hlediště, potichounku jsme se ve foyer vrhli na vyvěšování, převěšování, instalace projektoru, měli jsme tam výborný smyčcový kvartet. Zkrátka, aby zažili překvapení,“ vyprávěl Pavel Šimák.

Přes noc to zaskočila. Je to smutné, my jsme to dělali dva měsíce

A jak dopadl letošní Horác? „Inscenace roku je Rok na vsi, cenu za scénu si odnesl hostující Peter Janků za představení Adéla ještě nevečeřela, herec sezony je František Mitáš a herečkou je Tereza Otavová, naše bolístka, protože Terezku odvezli v den Horáců do nemocnice, je po operaci. Stihli jsme natočit krátké předávací video ještě před slavnostním galavečerem,“ vyprávěla Mirka Kvíčalová z marketingového oddělení Horáckého divadla. Titul mladý talent získal Richard Vokůrka.

Právě náhlé onemocnění herečky Terezy Otavové zamotalo hlavu vedení divadla. Narychlo za ni musí hledat záskok do některých představení. „Je to hukot, musíte se podívat, kdy se hraje její představení. Tady to bylo velmi rychle. Druhý den se hrála Černá komedie. Je to neuvěřitelné, ale za pár hodin její roli nazkoušela Lenka Schreibrová. Přes noc to zaskočila. Je to smutné, my jsme to dělali dva měsíce,“ směje se Pavel Šimák a velmi vážně dodává, že taková situace je velký nápor na celý systém.

Mají šanci ukázat ostrým ukazovátkem

V divadle je podle uměleckého šéfa v současné době atmosféra naplněna očekáváním. Do premiéry letošního nejodvážnějšího kusu zbývá přes dva týdny. „Představení se jmenuje se Bůh je žena, text je složený, věnuje se genderové otázce, rovnováze, harmonii. Máme mladý tým a ten cítí potřebu se k těmto věcem vyjádřit. Inspirace je z mnoha textů, filmů. Na inscenaci pracují jako host Loly Lolyová, Jan Kačena a také hostující dramaturg Jaroslav Čermák,“ vypráví Pavel Šimák.

„Letos máme sezonu Sdílení. Poslední premiéra je věc, která se nebere úplně vážně, je tam humor, je tam odstup. My jsme v téhle sezoně také chtěli téma mužů a žen. Je to téma, které se často diskutuje, do určité míry právě mladí lidé mají šanci udělat si přehled, který ve finále není jenom k přemýšlení, je i k pousmání. Mají šanci ukázat ostrým ukazovátkem. Oblastní divadlo má za úkol ukazovat celé spektrum divadelní tvorby,“ vysvětluje Mirka Kvíčalová.

V sezoně Sdílení si dovolíme starší publikum konfrontovat s mladými lidmi

Průměrný věk abonenta Horáckého divadla je padesát let. Jaké reakce divadelníci od svých předplatitelů na netradiční a nejodvážnější představení sezony čekají? „My bychom byli rádi, kdyby se naši předplatitelé přišli podívat na to, co dělají mladí lidé, lidé, kteří za dvacet let budou formovat tenhle svět, kteří ho převezmou. V sezoně Sdílení si dovolíme starší publikum konfrontovat s mladými lidmi,“ zve na premiéru Mirka Kvíčalová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio