V kině se bydlí skvěle, pokud tam i pracujete. To jste na pracovišti za 10 vteřin

30. říjen 2014

V kině bydlí od roku 1989 a pracuje v něm od roku 1986. „Byl jsem invalidní důchodce a dělal jsem na minigolfu a tehdejší ředitel kina Vesmír mi nabídl práci. Na podzim jsem začal pracovat jako uvaděč,“ vzpomíná na své biografové začátky v pelhřimovském kině Zdeněk Zieman.

Kolik viděl filmu, spočítáno nemá, prý to ani není možné, ale do Vesmíru nastoupil v letech, kdy do kin přišly obnovené premiéry všech dílů romantického filmu Angelika a taky Vinnetou. „Angelika bývala v pelhřimovském kině vyprodána 18x. Jeden díl. A to tenkrát bylo kino větší. Bylo tam 340 míst.“

Na Včelku Máju a Tučňáky z Madagaskaru lidi přijdou

V kině Vesmír se ročně promítá 350x, z toho je asi 50x vyprodáno. „Do kina se nechodí všeobecně. Tradičně ale táhnou hlavně české filmy, komedie, animované filmy. Teď bude Včelka Mája, tam bude hodně lidí. Nebo budou Tučňáci z Madagaskaru, na ty se těším. Diváci přijdou taky, když promítáme blockbustery, které mají velkou reklamní kampaň,“ vysvětluje vedoucí kina Vesmír Zdeněk Zieman.

Chtěli jsme to pustit a po plátně lítaly jenom barevný čárečky

Pelhřimovské kino patřilo k prvním kinům v České republice, které bylo digitalizováno. To bylo v roce 2009. „Hráli jsme hned na začátku ledna 2010 film Avatar, měli jsme vyprodáno. Bylo to poprvé, co jsme promítali ve 3D, lístek stál 130 korun, to bylo hodně, lidi na to nebyli zvyklí. Byla to pecka. Chtěli jsme to pustit a ono to nešlo a po plátně lítaly jenom barevný čárečky,“ vzpomíná na krušné chvíle v promítací kabině Zdeněk Zieman.

Celou situaci řešili 45 minut, museli volat do Prahy, odkud jim po telefonu dávali instrukce, co mají přesně na počítači udělat. „Lidem jsme řekli, že mají počkat. Seděl jsem u počítače a dělal, co mi integrátor v Praze říkal. Promítač koukal na plátno a hlásil mi, co se na něm děje. To byly opravdu horké chvilky,“ vypráví Zdeněk Zieman.

Noční můra vedoucího kina? Když musíte vrátit vstupné

Taková situace je ztělesnění noční můry promítače v kině. „Když máte vyprodané představení a ono něco nejde, že to nejde promítnout. Jednou jsem zažil, že jsme museli vracet vstupné. To je nejhorší noční můra. To je strašný.“

Ostatně i v těchto dnech zažil podobnou situaci. Zdeněk Zieman si šel na poštu pro zásilku filmů, které se promítají v rámci celorepublikového festivalu outdoorových filmů právě v Pelhřimově. Tyhle filmy dorazí na externím harddisku, který se za normální situace jen připojí k počítači.

„Já to chtěl vyzkoušet a ono nic. Pracovali jsme na tom z techniky celé odpoledne a ještě budeme. Ale naštěstí se mi podařilo filmy stáhnout na svůj počítač a filmy mám. Ale nešlo, nešlo a nešlo to, musel jsem si zavolat chytřejší hlavy,“ usmívá se vedoucí kina Vesmír v Pelhřimově.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.