V sedmi letech se Tomáš Slabý rozhodl, že bude Šedý bratříček, v jedenácti se mu to povedlo

14. duben 2015

Začal ve druhé třídě a za čtyři roky získal odznak Šedý bratříček. Takový má v republice jen asi deset dalších chlapců. Tomáš Slabý ze skautského oddílu v Moravských Budějovicích je jeden z nich. Společně s maminkou Ludmilou byl hostem Dobrého dopoledne Tamary Peckové.

Vyznamenání Šedý bratříček navrhuje vůdce vlčácké smečky vlčeti, které získalo nejméně 10 vlčků, neboli odborných zkoušek, z toho jsou tři povinné. „To jsou zdravotník, ekolog a průvodce. S ekologem a průvodcem mi pomáhali hodně rodiče,“ přiznává Tomáš Slabý, zvaný Šedák.

Nejtěžší vlček byl dobrý prospěch ve škole

„Jako zdravotník by stoprocentně obstál lépe než mnozí dospěláci, o tom jsem přesvědčená. A vlček průvodce? To je o tom, jak zná své okolí, aby se dobře orientoval tam, kde žije,“ vysvětluje maminka Šedáka Ludmila Slabá.

Skaut, ilustrační foto

Tomáš Slabý postupně získal další vlčky. Ty si vlčata vybírají podle svých zájmů a dalších koníčků. Tomáš postupně získal přítele zvířat, zahradníka, hvězdáře, táborníka, splnil vlčka křesťanské tradice, ministranta a musel mít také dobrý prospěch ve škole. To ale není zdaleka všechno, s čím se Šedák musel poprat.

Další jsou Tři bílé tesáky

Tomáš Slabý začínal jako malé vlče plněním stezek, to jsou jakési deníky, které si malý skaut vede. „Malí mají lehké úkoly. S tím jsme mu pomáhali, museli jsme si udělat čas, abychom úkoly s Tomášem plnili. A taky si ale museli najít čas vedoucí, aby je zkontrolovali,“ usmívá se maminka Ludmila Slabá.

Skaut Tomáš Slabý s maminkou Ludmilou a moderátorkou Tamarou Peckovou

Další stupeň pro získání vyznamenání Šedý bratříček byl splnění Tří bílých tesáků. První tesák byl pro malého, tehdy desetiletého Tomáše, nejtěžší. Pro jeho splnění musí totiž vlče setrvat šest hodin samo v lese nebo na jiném opuštěném místě, kam nikdo nepřichází.

Šest hodin o samotě? Zkoušel jsem spát a taky jsem počítal komáry, kteří mě štípali

„Já měl strach, že mě někdo uvidí. Šest hodin o samotě, v lese, daleko od tábora. Vzal jsem si batoh, nevěděl jsem, jestli se mohlo s sebou vzít jídlo, tak jsem si radši nebral sám. Celou domu jsem si šeptal, aby mě nikdo neviděl, taky jsem se snažil usnout. Seděl jsem a koukal jsem se na komáry, jak mě štípou,“ popisuje prvního bílého tesáka Tomáš Slabý.

Tomášova maminka Ludmila věděla, že se na letním táboře chystá tenhle úkol plnit. „Já jsem se nebála. Věděla jsem, že by svědomití vedoucí Tomáše nepustili nikam, kde by mu hrozilo nebezpečí. Těch šest hodin samoty bylo na vymezeném místě, asi kilometr na kilometr prostoru nedaleko od tábora, měl přesně vymezeno, kam smí a nesmí jít. Tomáš ho nesměl opustit. Celé je to o vzájemné důvěře,“ vysvětluje Ludmila Slabá.

Teď už je pro všechny Šedák

Šedého bratříčka Tomáš Slabý obdržel 1. března. S odznakem, který může na své skautské uniformě nosit až do dospělosti, získal také svoji skautskou přezdívku. „Protože jsem v Moravských Budějovicích první, začali mi říkat Šedák,“ usmívá se jedenáctiletý skaut.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio