Vyhýbám se temným ulicím a podezřelým barům. I myšlení je součástí sebeobrany, říká instruktor Krav maga

28. leden 2014

Na první pohled byste do něj řekli, že je sportovec. Že ovšem ovládá nejúčinnější a zároveň nejtvrdší způsob sebeobrany na světě, "napsané na čele" Vít Sedláček nemá. A přesto by vás v případě, že byste ho napadli, zneškodnil velice rychle.

"Krav maga není bojové umění, nemáme žádné závody a soutěže, je to sebeobrana. I tady ale platí, že se vždycky snažíme se do konfliktu nedostat a pokud to jde, tak agresorovi utéct. Když ale není zbytí, bráníme se," říká Sedláček.

Krav maga je hebrejský název a znamená boj zblízka. Tento druh sebeobrany se naučí muži, ženy i děti. Jihlavský instruktor říká: "Ženy učíme využívat i tzv. špinavé triky, např. píchnout do očí apod. U dětí je důležité, aby se začaly bránit voláním o pomoc, aby dokázaly utéct. Obecně je při napadení zásadní něco udělat, nebýt pasivní, to agresora vždycky zaskočí."

Hebrejská sebeobrana má kořeny na Slovensku

Krav maga vymyslel slovenský Žid, který byl v minulém století nucen odejít z Bratislavy do Palestiny. Cítil se v ohrožení a protože byl velký sportovec a ovládal i bojová umění, vzal od každého "trochu", ty nejúčinnější hmaty a chvaty a "boj zblízka" byl na světě.

Vít Sedláček říká, že součástí Krav maga je i způsob myšlení: "Snažíme se nalít do mozku jiné reakce, v případě napadení se bránit, protože netrénovaný člověk přirozeně ztuhne, zasekne se, je ochromen a pak s ním agresor nemá žádnou práci. Ale do toho způsobu myšlení patří i to, že nepůjdu setmělou ulicí, kde jsou tři podezřelé bary, ale vezmu si raději taxíka."

Je dobré nosit s sebou slzný sprej nebo mít v ruce připravené klíče, abychom mohli útočníka píchnout? Sedláček je přesvědčený, že bez tréninku je to neúčinné: "Moje zkušenost je taková, že ten sprej nepoužijeme správně a na klíče v momentu přepadení zapomeneme. Pokud to ale budu před tím trénovat, budu více připravený."

Jak dlouho je potřeba trénovat, abychom se ubránili? "Mám kurzy pětiměsíční, dvakrát týdně. Když studenti splní první technický stupeň, kterých je celkem pět, už vidím, že by se dokázali ubránit. Sami mi říkají, že jim to pomohlo i v jejich pracovním životě, že se například už nenechají tak snadno zatlačit do kouta," uzavírá Sedláček.

Spustit audio