Westernové závody vznikly z dlouhé chvíle kovbojů

22. květen 2012

Kovbojové na Divokém západě hlídali celý týden stáda dobytka, a v neděli se potkávali na tržištích. Z dlouhé chvíle se začali mezi sebou předvádět, kdo umí lépe sedět v sedle, lépe vézt koně, udělat největší show. Tehdy vznikaly základy dnešních závodů ve westernovém ježdění, které jsou rozšířené po celém světě. Na Vysočině, konkrétně na Podmitrově, budou westernoví jezdci závodit už o tomto víkendu (26.5. – 27.5.). V Tandemu nás na ně zvala organizátorka Lenka Svobodová.

A mimo jiné prozradila, že jsou disciplíny, ve kterých soutěží výhradně ženy. Kolem statných kovbojů se totiž vždycky točily půvabné dívky, a aby zaujaly mužské oko, předváděly se na koních také.
I westernové ježdění jde s dobou, pravidla jsou velmi přísná, ale divokost nezmizela. K westernu i dnes patří kovbojský klobouk, kožené kalhoty s třásněmi, a dokonce i kolty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.