Živá knihovna půjčuje místo knih lidi, kteří se nebojí čtenářům vyprávět svůj příběh

15. březen 2018

Živá knihovna čtenářům nabízí živou knihu. „Lidé si místo publikací půjčují lidi se zajímavým životním příběhem. V Pelhřimově čeká na návštěvníky šest zajímavých knih,“ lákala do pelhřimovské knihovny na páteční večer pořadatelka Živé knihovny a jinak pracovnice dětského oddělení Lenka Perglová v Dobrém dopoledni.

„Jednou z knih bude vesnický farář, další zajímavý osud nabídne Darja, která je obětí domácího násilí, o svém životě bude vyprávět Albín, který vyrostl v dětském domově. O svůj příběh se podělí také Jára, ten se potýkal s psychickými potížemi, ale odmítl léčbu farmaky, našel si vlastní cestu a pomáhá teď jiným. Petr asistuje dětem s autismem. Poslední knihou měla být řádová sestra, ale ta onemocněla. Nahradí jí Tomáš, který je kuchař,“ čte z pomyslného seznamu knih k vypůjčení Lenka Perglová.

Musím říct, že mě ta myšlenka nadchla. Vyzkoušeli jsme si to a byl to velmi silný zážitek

Jak se hledají živé knihy? „Tohle je úloha Evy Havlíčkové z Hodiny H. To je nezisková organizace. Eva má kontakty na lidi. To ona živé knihy dohodila,“ směje se Lenka Perglová.

Lenka Perglová se o Živé knihovně dozvěděla na pražském workshopu pro pracovníky knihoven v roce 2016. „Musím říct, že mě ta myšlenka nadchla. Vyzkoušeli jsme si to a byl to velmi silný zážitek. Hned jsem se ptala, jak to udělám, když se rozhodnu Živou knihovnu pořádat. Kde živé knihy vezmu? Tehdy mi poradili, že je dobré se spojit s nějakou neziskovou organizací. Obrátila jsem se na Evu a už jsme to rozjely,“ usmívá se Lenka Perglová z dětského oddělení pelhřimovské knihovny.

Dvě knihy ze tří jsem měla sama pro sebe

Podle Lenky Perglové je to velmi zajímavá zkušenost. Sama měla možnost číst tři knihy. „Měla jsem velké štěstí, že jsem dvě knihy měla úplně pro sebe. První byl bezdomovec, který mi vyprávěl, jak se ocitl na ulici, nejdřív nemoc, ztráta zaměstnání, exekuce. Po počátečních rozpacích jsme si povídali o tom, jak se žije na ulici,“ vzpomíná na zkušenost s Živou knihovnou Lenka Perglová.

„Pak jsem měla možnost mluvit s pouličním umělcem, který byl HIV pozitivní. Jeho jméno už si pamatuji. Karel. Zaujal mě na první pohled vzhledem, byl výrazně namalovaný, měl nalepené řasy, na kterých měl ještě peří, spoustu šperků. Mnoho lidí, kteří by ho potkali na ulici, by možná vyděsil. S ním jsme mluvili o tom, kde je to v Praze nebezpečné ve dne, kde v noci, kde se dá najíst. Bylo to zajímavé,“ vzpomíná na živé knihy, které mohla vyslechnout, Lenka Perglová. Poslední knihou byla vietnamská dívka.

Kniha má právo na otázku neodpovědět, pokud je moc osobní

Nepociťuje čtenář ostych? „Samozřejmě začnete nějakými lehčími otázkami, ale velice rychle stud opadne. Kniha má právo na otázku neodpovědět, pokud je moc osobní. Čtenář by to měl respektovat.“

Živá knihovna proběhne v pátek 16. března nejen v prostorách pelhřimovské knihovny, ale také v Hodině H a v kavárně Ateliér. „Je dobré se předem registrovat, třeba přes naše stránky. Každý čtenář má dvacet minut a na nás knihovnících bude dohlédnout, aby si kniha mohla taky trošku odpočinout,“ zve na pelhřimovskou Živou knihovnu jedna z jejích organizátorek Lenka Perglová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio