Rynárečtí ochotníci vyprodávají představení jako zahraniční hvězdy

10. březen 2014

Když se někoho zeptáte na nejznámější ochotnický spolek na Vysočině, většině lidí se vybaví jméno obce Rynárec. Právě tam zkoušejí a hrají divadelníci, kteří mají vyprodanou nejen premiéru, ale i další reprízy.

Právě teď na jevištích excelují se Sluhou dvou pánů. „Lístky na všechny reprízy jsme vyprodali za několik hodin. Je to neuvěřitelné,“ uvedl režisér a zároveň hlavní postava Truffaldina Miroslav Kumžák.

Hru většina z nás zná v podání Miroslava Donutila, rynárečtí ochotníci ji ale hrají po svém. „Pro nás je obrovský závazek, že o naše hry mají lidé takový zájem. Kopii Sluhy z Národního divadla rozhodně nečekejte,“ upozorňuje Kumžák. Hru zkoušeli rynárečtí ochotníci více než půl roku.

A protože je pro ně velkým závazkem právě oblíbenost u publika, mají většinou před představením velkou trému. "Ani jsem si nemyslela, že budu tak nervózní. Ale asi to tak má být. Je to velká hra a velká role," nechala se slyšet jedna z nejmladších členek souboru Martina Váňová. Její postava Clarice je jednou z těch hlavních. Kromě Rynárce hrají teď ochotníci také v Pelhřimově.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio