V havlíčkobrodském výzkumáku uchovávají národní poklad

30. květen 2014

Loni, v roce 2013, oslavil Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod devadesát let od svého založení. A vždycky plnil roli výzkumného a poradenského centra pro pěstitele i zpracovatele brambor v celé naší republice. Bramborům se havlíčkobrodští výzkumníci věnují po všech možných stránkách, kromě jiného střeží jako oko v hlavě genetické vzorky stovek odrůd brambor, které se za posledních sto let na našem území vyskytovaly.

„Je to skutečně národní poklad, který uchováváme pro příští generace,“ říká Jaroslava Domkářová, která se zabývá genetickými zdroji brambor, a která má klíče od onoho pokladu. Nachází se ve sklepní místnosti připomínající obří mrazničku, kde najdeme na policích tisíce zkumavek se vzorky brambor.

Zjednodušeně řečeno, ve zkumavkách uchovávají výzkumní pracovníci vzorky brambor, které už na českých polích nenajdete. Přestaly se pěstovat kvůli chorobám, které je hubily. Genetici ale umí tyto odrůdy v laboratořích ozdravit, znovu zasadit a vypěstovat zdravé brambory.
„Tak to bylo například u Keřkovských rohlíčků, které známe díky salátu. Přestaly se pěstovat někdy v osmdesátých letech, ale protože o ně byl pořád zájem, odrůdu jsme ozdravili a znovu se pěstují,“ dodává Jaroslava Domkářová. Mezi zkumavkami najdeme např. i Žluté perly, jednu z nejstarších českých odrůd.

Spustit audio