Do Vladivostoku a přes Rusko zase zpátky

23. září 2014

Českoslovenští legionáři za první světové války projeli celé Rusko ve vlacích. Přesouvali se k pobřeží Tichého oceánu, odkud pokračovali po lodích. Nám se podařilo najít vojáka, který se ve Vladivostoku otočil a Rusko prošel zase zpátky, aby se dostal domů.

Jmenoval se Jan Bastr, ale v dokumentech se psával i jako Johann Baster. A před válkou bydlel v Hlávkově na Jihlavsku. Narodil se v roce 1880 a jako mladý kluk vandroval až do Černé Hory v jižní Evropě. Vrátil se odtud se zkušenostmi a s náušnicí.

„Když začala válka, sám se přihlásil jako dobrovolník, bylo mu 34 let a doma měl 6 dětí,“ vypráví jeho vnučka Marie Bílková. Narukoval do Jindřichova Hradce k 75. pěšímu pluku, po třech týdnech bojů byl zraněn do nohy. Rusové ho zajali a celou válku strávil Jan Bastr v zajateckém táboře v Omsku.

Odtud ho vysvobodili českoslovenští legionáři a on s nimi pokračoval do Vladivostoku. Jenže po cestě stále proti někomu bojovali. „Jak sám říkal, bratr zabíjel bratra, proto se z Vladivostoku vydal domů sám a pěšky,“ vzpomíná jeho vnučka Marie. Jestli šel sám, nebo se k němu cestou přidávali jiní vojáci, dnes už nevíme. Neznáme ani trasu jeho cesty Ruskem. Nejspíš se část cesty svezl vlakem, ale podrobnosti už skoro po sto letech nikdo nepamatuje.

Jisté je, že se v létě 1920 dostal zpátky do Jindřichova Hradce. Přišel tedy přibližně ve stejnou dobu, jako kdyby jel přes oceán s legionáři.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio