Mahlerovi přinesli do Brodu pletařský průmysl

Rod Mahlerů je známý především díky slavnému hudebnímu skladateli. V našem kraji však byli Mahlerové také významnými podnikateli na trhu s pleteným zbožím, které vyváželi prakticky do celého světa. Jejich firma se pak stala základem pro podnik Pleas.

Mahlerovi přišli do Německého Brodu po roce 1860, kdy bylo židovskému obyvatelstvu povoleno trvalé bydlení v královských městech.VBrodězakoupiliněkolik domů, ve kterých provozovali vetešnictví a smíšené zboří. O deset let později byl k mání Příhodův statek na rohu dnešních ulic Svatovojtěšská a Beckovského. Josef Mahler se rozhodl tento statek koupit a položil tak základy velké textilní továrně. V jeho díle pak pokračovali synové Viktor a Vilém, kteří úspěšně vstoupili do éry dvacátého století.Fabrikadodávala výrobky prakticky do celého světa a nezůstala jenom u pleteného zboží. Mahlerové vyráběli i pletařské stroje značky Olympic a Bramah.

Po smrti Viktora Mahlera převzal továrnu jeho bratr Vilém, který ale brzy část svého podílu předal na své synovce Hanuše a Josefa. Továrna přečkala i období hospodářské krize a došlo i na její modernizaci. V roce 1939 začalo tažení proti obyvatelům židovského původu. Hanuš Mahler proto přenechal svůj podíl v podniku akcionářům a sám odjel do zahraničí. Po znárodnění v roce 1948 byla Mahlerova továrna spojena s nedalekou továrnou Josefa Veselého.

V současné době je areál bývalé Mahlerovy továrny využíván pro komerční pronájem.

autor: Petr Hladík
Spustit audio