Chcete mít peníze? Naučte se anglicky. Chcete mít přátele? Naučte se esperanto!

Milada Zemanová z Pacova se k esperantu dostávala na několikrát, nejprve uviděla učebnici a slovník, o mnoho let později absolvovala písemný kurz, ale naplno své vášni propadla až na cestě do polského Bialystoku, kde se v roce 2009 konalo celosvětové setkání esperantistů.

Tehdy se připomínalo 150. výročí narození autora esperanta, polského lékaře Ludvíka Lazara Zamenhofa, rodáka z Bialystoku.

„Mě to naprosto nadchlo, žádní tlumočníci, žádní překladatelé, nic. Mohla jsem mluvit, s kým jsem chtěla, zeptat se Japonců, jak se hraje go, od Brazilců se naučit tance, cokoliv,“ vzpomíná nadšeně esperantistka. Do té doby jazyk aktivně nepoužívala, jen četla a dopisovala si. „Ta gramatika je ale tak jednoduchá, že za týden mluvíte, ani nevíte jak,“ směje se. Od prvního světového kongresu v Polsku už se vydala na další cesty za esperantisty – do Německa, Francie a na poslední kongres ve slovenské Nitře.

Mezi milovníky esperanta už vzniklo několik smíšených manželství a narodily se i děti. „Když je těžké naučit se ten druhý jazyk, tak spolu mluví esperantem, to je jednoduché,“ říká Milada Zemanová.

V esperantu vycházejí odborné knížky i pohádky

Když esperanto vzniklo, jeho propagátoři doufali, že se stane celosvětovým jazykem, ale podle Milady Zemanové byla v kurzu nejprve angličtina, za války němčina, za totality ruština a teď díky počítačům vládne světu angličtina. „Ale na druhou stranu díky internetu jsou dosažitelné písničky, kurzy, dokonce teď představili i mobilní aplikaci, takže si do měsíce můžete s někým v esperantu psát,“ doufá v lepší zítřky.

Mezi českými nadšenými esperantisty najdeme i autory mnoha textů, například Kamilu Bártlovou z Okříšek, která vede na škole kroužek esperanta. Napsala pro děti pohádkovou knížku, s níž jí Milada Zemanová pomáhala. „Už máme druhé vydání,“ raduje se. „Esperantisti jsou vytížení lidi, nemají čas jen tak sedět, nemají čas na cigaretu, všichni mají tisíce zájmů,“ dodává.

autor: dak
Spustit audio