V humpolecké semínkovně najdete bylinky i lebedu

24. říjen 2016

Každému zahrádkáři se stane, že vypěstuje víc semínek, než potřebuje pro vlastní setbu. Co teď s nimi? Vyhodit je to přece škoda! Pokud má ve městě semínkovnu, je vyřešeno. Jedna semínkovna už rok funguje v humpolecké městské knihovně.

Co je to vlastně ta semínkovna? Jde o bezplatné sdílení semínek mezi lidmi. Po celé republice jich je už spousta. Podrobný přehled najdete na stránkách. Na Vysočině se zatím připojila dvě místa - Humpolec a Přibyslav. Do Humpolce semínkovnu přivedla Blanka Jiskrová. „Já jsem to viděla na internetu. Líbilo se mi to a tak jsem si říkala, představím to v městské knihovně,“ říká. Jako místní pilná čtenářka určitě věděla, že uspěje. „My jsme tím byly naprosto nadšené, a tak jsme přemýšlely, kam semínkovnu uložit. Na půdě jsme našly starou lístkovnici, kam naše předchůdkyně ukládaly katalogizační lístky,“ vzpomíná na začátky vedoucí knihovny Ludmila Trnková.

Ideální je, když lidé semínka odnášejí i přinášejí

Skříňka s označenými zásuvkami stojí na chodbičce před vchodem do oddělení pro dospělé čtenáře. „Semínkovna je nahoře. Tam se přinesou suchý semínka, napíšete datum sběru, dává se to do sáčku, pár semínek,“ vysvětluje čtenářka Edita Studenovská, která semínkovnu využívá od jejího začátku. Už loni si domů odnesla semínka lebedy. Ujala se a teď přináší osivo, které vypěstovala. Lebeda je prý dobrá jako špenát nebo do salátů, říká zahrádkářka.

Letos byl velký zájem o semínka kopru a petržele

Mezi humpoleckými čtenáři a pěstiteli jdou nejvíc na odbyt semínka bylinek. „Byl také velký zájem o semínka kopru a o petržel,“ říká Ludmila Trnková. Semínka může přinést kdokoliv. Pracovnice knihovny je rozdělí do papírových sáčků a uloží do semínkovny. Pokud někdo shání konkrétní osivo, je dobré, když předem zavolá.

Semínkovna, Humpolec

Na burze sazenic hledají zahrádkáři kuriozity

Dvakrát do roka pořádá knihovna burzu sazenic. Ani nemusí být vypěstované ze semínek v semínkovně. Naopak. Na rozdíl od semínkovny, kde je zájem o tradiční rostliny, jdou v burze sazenic na odbyt kuriozity. „Nesu si rýmovník, prý proti mouchám a na rýmu,“ říká paní Bendlová a spěchá si domů zasadit křehkou, velmi aromatickou rostlinku. „Je tady vždycky úžasná atmosféra, protože se tady nejen mění rostliny, ale dávají se rady co a jak pěstovat a kam kterou rostlinu umístit a podobně,“ pochvaluje si vedoucí knihovny Ludmila Trnková.

Spustit audio