Třicetiletý rodák z Velkého Meziříčí představuje svou sbírku z druhé světové války

8. květen 2017

Sběratel Radek Teplý z Velké Meziříčí si jako malý rád hrál na vojáky. Teď představuje svou sbírku z druhé světové války na výstavě ve Velkém Meziříčí. Na ní vystavuje například maskovací převlečník odstřelovače Wehrmachtu, tropické klobouky, nebo kořistní ruskou bundu, přešitou pro potřeby Luftwaffe.

„Shodou okolností jsme měli doma plynové masky a helmy, člověk si ty věci oblíbí,“ popisuje začátky svého sběratelského koníčku Radek Teplý. Postupně se začal zajímat, odkud věci pochází. Pak už získával od známých a kamarádů další věci do sbírky. Nakonec se rozhodl, že zkusí zvonit po domech a ptát se místních. „Většinou z toho nic nebylo, ale občas jsem nějaký kousek získal,“ vypráví. Poslední rok si dal i inzerát do novin a věci z druhé světové války vykupuje.

Jeho sbírku tvoří především osobní výstroj i výzbroj německého vojáka. Na výstavě tak najdeme nejrůznější uniformy, lékárničku z vojenského vozidla, vojenské knížky, nebo dalekohled. Další část výstavy pak tvoří objemnější věci, jako například zbraně, nebo části tanků. „Já mám rád všechny ty věci, radost jsem měl z každého kousku, který jsem získal,“ říká třicetiletý sběratel.

Nejstarší věcí, kterou vlastní, je sovětská bunda z roku 1931. „Jedná se o kořistní vybavení, sovětský kabát, přešitý pro potřeby německé armády,“ popisuje Teplý. Kolik má celkem exponátů však neví. „Nikdy mě to nenapadlo počítat,“ směje se. Výstavu se rozhodl uspořádat, protože měl všechny cennosti uložené v krabicích. Sám se tak chtěl na ně pořádně podívat a ukázat je i ostatním.

Povoláním je Radek Teplý konstruktér, a tak sběratelství a historie je pro něj hlavně koníčkem. „Ale myslím si, že mám znalosti na to, abych si nalezené věci opravil sám,“ říká. Do budoucna si chce pořídit vlastní stálou expozici. „Určitě chci postupně svou sbírku rozšiřovat,“ dodává.

autor: Veronika Papoušková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.