Neznají noty, ale koncerty mají zamluvené na rok dopředu. Šafářanka hraje srdcem

7. červenec 2017

Je to už čtyřicet let, co v křižanovském domově pro osoby se zdravotním postižením Kamélie vznikla kapela Šafářanka. Hraje dodnes a čím dál lépe. Má za sebou koncerty na Slovensku, Polsku, Rakousku, Maďarsku, a především u nás v České republice. My jsme se byli podívat na zkoušce před vystoupením na pouti v nedaleké obci.

„Kapelníkem je pan Libor Giňa, zpěvačkou Lucie Přichystalová a bubeníkem pan Roman Rusňák. Kapela má ještě dva členy, ale ti už vystupují výjimečně,“ představuje Šafářanku ředitelka Domova Kamélie Silvie Tomšíková. Kapelu založil v roce 1977 MUDr. Netolický, který žil přímo na zámku. Muzikanti v ní tehdy začínali vlastně jako děti. „Já jsem začal bicí, učila mě paní Jurková na xylofon a pak jsem přešel na harmoniku. Trvalo to tři roky, než jsem se naučil, a pak jsem se naučil na ty klávesy hrát,“ říká kapelník Libor Giňa.

Zpěvačka si písničku naposlouchá a pak ji reprodukuje. Noty nezná

Šafářanka dnes hraje především pop a rock, ale nevyhýbá se ani lidovým písničkám, folku a country. „Šafářanka je pro mě všechno, celej můj život. Jsem tady mezi kamarádama a člověk se může někam podívat, udělat radost ostatním,“ říká zpěvačka Lucie Přichystalová, která už není klientkou domova, ale s kapelou zpívá pořád. Kromě zahraničních koncertů jezdí hrát na festivaly, do domovů pro seniory, do škol, na jarmarky a různé sportovní a kulturní akce. Je o ně velký zájem a zamluvení bývají i na rok dopředu. Nikomu nevadí, že vlastně ani jeden z muzikantů neumí noty. „Všechno je to o tom, že Pán Bůh jim nadělil hudební talent a stoprocentní sluch. Ani Lucka, zpěvačka, nezná noty. Ale ona je nepotřebuje. Ona si písničku naposlouchá a reprodukuje,“ vysvětluje Silvie Tomšíková.

Šafářanka, Křižanov

Potřebují jen trošku navést, trošku usměrnit. Jsou moc šikovní

Šafářanka ale samozřejmě má odborné vedení. Ujal se jí zaměstnanec domova Ondřej Chalupa. „Pracuje se s nima dobře, protože jsou moc šikovní a dobře tu hudbu vnímají. Potřebujou možná trošku navést, trošku usměrnit, ale jinak jsou moc šikovní,“ říká. Potvrzuje to i ředitelka Silvie Tomšíková, která vzpomíná na začátky zpěvačky Lucky. Prý tehdy moc „tlačila na pilu“, ale nechala si poradit a dnes jim to krásně ladí. „A hlavně, když oni někde vystupují, tak je na nich vidět, že vystupují rádi. Naše kapela hraje srdcem,“ usmívá se ředitelka.

A kde vzala kapela své jméno? Na zámku byl před lety statek, který se jmenoval Šafářův dvůr. Odtud Šafářanka.

Šafářanka
Spustit audio