Alena Michálková nemá ani po vyučování padla. Žáci mohou chodit i k ní domů

V Černovicích, malém městečku na Pelhřimovsku, učí na základní škole angličtinu Alena Michálková. Letos ji její žáci nominovali do ankety Zlatý Ámos. Čím to asi bude? Zajímavé je, že je to její první třída, kterou vede jako třídní učitelka.

„Spoustu věcí o těch dětech vím. Nejen prospěchového rázu, ale i jejich osobní život, jejich zájmy, jejich plány do budoucna,“ říká Alena Michálková. Není výjimkou, že žáci odpoledne zazvoní u své učitelky doma. Možná je to i tím, že Černovice nejsou žádné velkoměsto. „Pro mě neexistuje takové to, že padla,“ říká učitelka.

Ty jsi ta nej, tebe máme nejraděj!

S tím, že ji žáci nominovali do ankety o nejlepšího učitele, se Alena Michálková dozvěděla ve chvíli, kdy už měli nasbíranou více než polovinu podpisů. Pravidla totiž ukládají povinnost sehnat na podporu nominace sto podpisů. V té chvíli dětem učitelka řekla, že už nominace je pro ni vítězstvím. Tolik ji dojali. A to nebylo vše. Dívky z deváté třídy si připravily vystoupení. Na známou píseň Lucie Vondráčkové napsaly svůj text. „Ty jsi ta nej, tebe máme nejraděj,“ zpívají.

Výlet na velbloudí farmu se vydařil

Z těch čtyř let, které dnešní deváťáci s Alenou Michálkovou strávili, budou asi nejvíc vzpomínat na školní výlety. „Už v šesté třídě jsem jim domluvila den na velbloudí farmě. Česali lamy, vedli je na procházku, jezdili na velbloudech a ještě si vyrobili sýr v nálevu,“ říká učitelka. „Bylo to super, paní učitelka je taková sportovní,“ říká Ivana z deváté třídy. Alena Michálková učí angličtinu a ta se nejlépe procvičuje v praxi. „Byli jsme spolu dvakrát v Londýně,“ říká.

Dělám si legraci, že je nechám všechny propadnout, aby mi tu zůstali

Letos vyrazí třída Aleny Michálkové na rafty. Bude to už poslední výlet a všichni si to uvědomují. „Pro mě to bude velmi těžké se rozloučit. Dělám si legraci, když jim říkám, že je nechám všechny propadnout, aby tady se mnou zůstali. To ale nejde, protože život jde dál a oni se zas musí posunout o kousek,“ říká Alena Michálková.

Spustit audio