Balkánský sýr je výborný i na rizotu

23. květen 2014

V Žirovnici na Pelhřimovsku stojí mlékárna už od roku 1905. Od té doby s několika přestávkami dodávala mléko a klasické mléčné výrobky do širokého okolí. V roce 1995 koupil mlékárnu nový majitel a výrobu specializoval na sýry balkánského typu. Nápad se mu vyplatil. Sýry ze Žirovnice teď dokonce nesou značku Vysočina, regionální produkt.

Žirovnická mlékárna se poctivě drží okolního regionu. „Mléko odebíráme jak z nejbližšího okolí, to znamená z okruhu dvaceti kilometrů, tak ze vzdálenějšího. Bereme z Třešťska, Jihlavska i Havlíčkobrodska,“ říká jednatel společnosti Pavel Nechyba. Vyrábět místo klasických mléčných výrobků balkánský sýr, bylo strategické rozhodnutí. „Vsadil jsem na to, že po změně společenských poměrů po roce 1989, kdy mohli lidé volně jezdit do zemí jako je Řecko nebo Itálie, budou mít chuť na středomořskou stravu,“ vysvětluje Pavel Nechyba.

Balkánský sýr má mnohem širší uplatnění, než jen ve známém šopském salátu. „Doporučil bych našim kuchařkám, ať zkusí nastrouhat náš sýr třeba na rizoto nebo do guláše. „Ta chuť je jinak zpestřená,“ doporučuje Pavel Nechyba a prozrazuje, že mlékárna plánuje vyrábět i sýr ke grilování.

Spustit audio